Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, NegomboSri Lanka is een prachtig en divers (ei)land. Van witte stranden met wuivende palmbomen tot klaterende watervallen midden in de jungle. En het eten… Echt fantastische curry’s! Verder hangt er een fijne laidback sfeer. Een ideale vibe en omgeving om aan je flexibiliteit te werken of gewoon je algehele zenheid middels een yoga klas. Iets wat bijna overal wel wordt aangeboden. Ben je niet zo van het op je hoofd staan? Probeer dan je innerlijke surfgod los te laten. Sri Lanka heeft fantastische surfspots namelijk voor zowel beginners als gevorderden.


Budget en Geldzaken
Mobiel, Internet en Elektriciteit
Vervoer
Waar wij zijn geweest
Waar wij hebben overnacht
Tips die we graag met je delen


Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Vriendelijk, eerlijk en niet opdringerig. Sri Lanka is nog niet verpest door het (massa)toerisme.

Natuur: Zoveel tinten groen! De vele theeplantages maken het echt een uniek landschap. Er zijn bergen, watervallen, oerwouden, stranden en nationale parken. Houd je van natuur? Dan is Sri Lanka jouw volgende bestemming.

Type medereiziger: Van alles. Backpackers, oudere stellen en jongere stellen. En behoorlijk wat Russen, met name in de kustplaats Hikkaduwa.

Nachtleven: In de kustplaatsen vind je behoorlijk wat strandbars (met name Hikkaduwa), die tot in de late uurtjes typisch Aziatische (elektronische) muziek uit de boxen laten knallen. In Ella vind je meer relaxte barretjes.

Eten: Some more please? Wel opletten waar je eet. Diverse tentjes serveren Sri Lankaanse curry’s op de wijze waarop Chinese restaurants in Nederland Chinees eten serveren. Aangepast op de westerse smaakpapillen. Vraag na waar je een echte Sri Lankaanse curry kunt krijgen. Een echte curry zit vol verschillende smaken en je hebt hier graag een liter water bij.

OV: Sri Lanka is goed bereisbaar. Zowel met de bus als de trein zijn alle gewenste bestemmingen eenvoudig, goedkoop en snel te bereiken. Met name de treinreis van en naar Ella is prachtig.

Budgetvriendelijk: Ja. Je kunt prima van de 25 euro per dag leven. En met 30 euro reis je zeer comfortabel.

Visum: Ja. Deze vraag je van te voren online aan.

Zouden we er nog eens heen gaan: Jazeker! Het noorden en oosten hebben we nog niet ontdekt. Er hangt zoals eerder gezegd een heel fijne sfeer op het eiland. En die curry’s daar kom ik ook graag voor terug.

Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Budget & Geldzaken

Valuta  |  Sri Lankan Rupee (LKR). 1 euro is ongeveer 160 LKR.

Pinnen  |  Wij pinden bijna altijd bij de Commercial bank of Ceylon. Dit omdat we hier ongeveer 320 euro per keer konden pinnen met onze Maestro betaalpassen van de ING en Rabobank. Bijna overal kun je pinnen. Wel is aan te raden om een buffer te hebben voor de wat meer afgelegen dorpjes zoals Udawalawe (national park). Wij hebben daarnaast één keer een klein stress momentje ervaren boven op de berg in  het toeristische Ella. Er was slechts één pinautomaat en deze had geen zin in buitenlandse betaalpassen. Daarnaast was het een feestdag dus geen enkele bankmedewerker die er ook maar over piekerde even naar dit apparaat te kijken.

Cash  |  Bijna alles gaat met cash. Alleen de luxere hotels accepteren creditcards.

Betaalpassen  |  De meeste betaalautomaten weigeren Maestro. Hier kun je alleen terecht met MasterCard of VISA. Maestro werkte bijna alleen bij de Commercial bank of Ceylon. Sommige andere banken accepteerden Maestro eveneens, echter konden wij hier slechts een klein bedrag opnemen. Iets wat ik niet zo praktisch vind wanneer bijna alles in cash gaat.

Budget  |  Wij spendeerden 27.50 per dag per persoon. We sliepen hiervan af en toe heerlijk luxe, gingen op safari, hebben de hoofdstand geleerd in diverse yogaklasjes en de golven getrotseerd op een surfboard.

Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Mobiel, Internet & Elektriciteit

WiFi  |  Overal wel aanwezig. Niet altijd op je kamer, maar wel in de gemeenschappelijke ruimtes. En het werkt redelijk (totdat de stroom uitvalt).

Simkaart  |  Omdat er bijna overal WiFi was hebben we hier geen simkaart aangeschaft. Wel worden er op verscheidene plekken tourist simcards aangeboden.

Elektriciteit  |  Valt af en toe uit. Soms tien minuten maar het kan ook een uurtje duren voordat je ventilator weer een verkoelend briesje geeft.

Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Vervoer

Bus  |  De rode lokale bussen des doods. Kost een paar cent (denk aan 120 km voor 36 eurocent p.p.) en ze brengen je naar alle uithoeken van het eiland. Kwestie van je ogen afwenden van de chauffeur en focussen op de mooie natuur. Wel af en toe bloedheet. En het motto luidt: vol=niet vol. Er kunnen nog wel vijftien mensen bij en jij houdt gewoon even de handtassen op schoot van drie vreemde vrouwen.

Taxi  |  Wij namen vaak tuktuks of ‘wheels’ zoals de Sri Lankanen dit zelf noemen. Ongeveer 150 LKR (90 eurocent) voor een kilometer.

Trein  |  Doen! Pak de trein vanaf Ella naar Hatton (Adam’s Peak). Eén van de mooiste treinritjes op aarde (so they say). Voor de tweede klasse (waar je wilt zitten; de 3e klasse is echt te krap voor lange Nederlanders) betaal je nog geen vier euro per persoon. Tip: vraag om zitjes aan de rechterkant van de trein (= het beste uitzicht) en regel dit bij voorkeur ten minste twee dagen van te voren. De kans is dat je voorkeurstijdstip plus klasse anders is uitverkocht.

Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest

Colombo  

Achteraf gezien hadden we dit liever overgeslagen. Het is heet, benauwd er is niet zoveel te beleven en het strand is ook niet wonderschoon. Maar we hadden een jetlag en het was lekker even bij te komen op het dakterras van ons hostel. Kan hier niet al te veel bijzonders over kwijt behalve dat je er niet te veel van moet verwachten.

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Hikkaduwa  

Prefereer je een menukaart in het Russisch? Vind je het plezierig Russische dames in kleine stringetjes te zien rondlopen samen met hun vent in een rode Speedo? Hikkaduwa is jouw plek. Ook wanneer je in bent voor een fuif is dit je spot. Hikkaduwa is de party place met haar vele beach bars. Tip: slaap niet aan de beach zijde wanneer je een goede nachtrust waardeert. Elke avond is er wel een feestje bij één van deze beachbars. Wat kun je hier verder doen behalve party machen en bakken? Surfen (wel voor meer gevorderden) en een yogales pakken onder andere. Wil je werken aan je flexibiliteit, kracht en balans volg dan een yogales van Lyndon – Kailash Yoga Studio. Elke les heeft een vaste routine (waardoor je ‘beter’ kunt worden) en geschikt voor elk niveau. Ik betaalde 700 LKR (€4,50) voor één uur.

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Unawatuna  

Waar Hikkaduwa en Mirissa bestaan uit één lange (drukke) straat met daaraan accommodaties en eetgelegenheden is Unawatuna een schattig dorpje met een slinger weggetje er door heen. Ik vond dit persoonlijk de fijnste beachtown. Wederom kun je hier yoga klasjes mee pakken. Dit maal bij de leerling van Lyndon, een Sri Lankaan genaamd Asiri (Yoga with Asiri). Allerlei TukTuk drivers vragen hier overigens of je naar ‘Jungle Beach’ wil worden gebracht. Het is een mooi (klein) strand maar ga er op tijd heen. Het is erg smal en wordt snel druk.

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Mirissa  

We hebben de oostkust van Sri Lanka niet gezien maar ik vond dit echt een mooi strand. Ook hier kun je surfen, maar slechts op een klein stukje en dit is wederom voor de iets meer ervaren surfer. Daarom: pak de bus vanuit Mirissa naar Weligama omdat dit het perfecte strand is voor beginners. Niet als je wilt bakken overigens want het water is vies en het strand niet bijzonder schoon.

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Udawalawe (National Park)  

Een reis naar Sri Lanka is niet compleet zonder 1 van de vele Nationale Parken te bezoeken. De Lonely Planet en het internet mogen dan lyrisch zijn over het Yala National Park, ik ben fan van Udawalawe. We kregen de tip van een local om Yala te skippen en te kiezen voor Uadawalawe want: minder toeristisch, meer kans op olifanten. Die twee pluspunten deden ons besluiten de bus naar Udawalawe te pakken.

Udawalawe zelf is denk ik het saaiste dorp op aarde. Er zijn géén restaurants of bars. Je gaat hier puur heen voor het national park en/of the Elephant Transit Home (let op, er zijn bepaalde voedertijden). Je kunt bij elk hotel waar je overnacht van te voren een safari boeken (halve dag / hele dag). Wij boekten een halve dag (‘s ochtends). Overigens gaf onze safarigids aan dat de kans op het spotten van olifanten het grootst is tijdens de middag safari. Geen idee hoeveel karma punten wij over hadden want we zagen er wel meer dan 20!

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Ella  

Een fijn, klein, knus ietwat toeristisch bergdorpje. Ella heeft een prachtige omgeving, kent een aangename(re) koele temperatuur en beschikt over een aantal fijne barretjes. Het makkelijkst is om een scooter te huren en zo de omgeving te verkennen. Je bezoekt zo heel eenvoudig de befaamde en fotogenieke Nine Arch Bridge. Hier kun je wachten tot de trein voorbij komt rijden om een paar mooie plaatjes te schieten. Ook kun je hier Little Adam’s Peak beklimmen voor een prachtig uitzicht over de pas en natuurlijk ter voorbereiding op zijn grote broertje: Adam’s Peak.

De Ravana Ella Falls is wat toeristisch (en al helemaal in het weekend) maar niettemin een bezoekje waard. De Ravana Cave daarentegen gaat echt nergens over. Je loopt een trap op, beklimt nog wat rotsen en komt dan bij een grot uit die je 10 meter inloopt om vervolgens in het aarde donker te staan. Ook vraagt men hier entree voor (…). Als laatste kun je op diverse plekken een tour boeken om 1 van de vele thee plantages te bezoeken. Wij hoorden goede verhalen over Halpewatte Tea Factory. Vergeet niet op tijd je trein ticket richting Hatton (of verder) te boeken.

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Dalhousie (Adam’s Peak)  

Dit was toch wel letterlijk het hoogtepunt van de reis door Sri Lanka. Het beklimmen van Adam’s Peak. Een 2243 meter hoge berg die voor zowel het boeddhisme, hindoeïsme, christendom als islam heilig is. Pelgrims, jong & oud, beklimmen de berg (soms blootsvoets) door het bestijgen van een 5700 treden tellende trap.

Beklim je deze voor zonsopgang dan staat dit voor nieuw leven, beklim je deze voor zonsondergang dan staat dit voor afscheid nemen van de doden. Het is lastig te beschrijven, maar het is een heel bijzonder gevoel om samen met Sri Lankanen (en nog een paar andere toeristen) deze berg te beklimmen in het holst van de nacht. We zagen mensen in alle stilte en met betraande gezichten, elkaar ondersteunend de berg aflopen terwijl wij deze beklommen.

Ben je een beetje fit? Dan kun je om 02:45 uur je wekker zitten om rond 03:00 uur te starten met je beklimming vanuit Dalhousie. Overal langs de weg naar boven vind je stalletjes met eten en drinken (wel prijzig) maar je hoeft géén 3 liter water mee te sjouwen. De laatste 100 meter is het zwaarst / steilst. Dan weet je dat alvast. Maar het is het waard. Het is magisch om de zon over het prachtige landschap op te zien komen. Dalhousie zelf is overigens een beetje vies en saai. Alles draait om de beklimming van de Peak. Wij waren blij dat we na de beklimming direct weer in de trein zaten (met ietwat stramme kuiten).

Sri Lanka, Ella, National Park, Udawalawe, Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna, Adam's Peak, Colombo, Negombo

Negombo

Het was het einde van onze reis door Sri Lanka en daarom besloten wij dit af te sluiten met een paar dagen strand. We hebben hier naast bakken en chillen geen andere dingen bezocht of gedaan. Negombo heeft een deels kunstmatig aangelegd, fijn en breed strand. Het enige minpuntje is het gebrek aan schaduw… Mits je natuurlijk in één van de dure resorts verblijft die pal op het strand zitten. Wij verbleven aan de Beach Road. Een fijne straat met allemaal restaurantjes en barretjes. Wel wat duurder (waarschijnlijk door de omliggende resorts) en weinig mogelijkheid om goedkoper te kunnen eten / drinken.

Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

Colombo – Colombo Beach Hostel  |  Spartaanser dan deze kamer hebben we niet gehad in Sri Lanka. Er staat een bed, er hangt een klamboe en de badkamer is van beton. Het was er schoon en warm. Een beetje overpriced vond ik het voor wat je kreeg. Het hostel zit dicht bij het strand. Daarnaast heeft het een fijn gemeenschappelijk dakterras waar je kunt zonnen als je tegen de verzengende hitte kunt. Circa 27 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Hikkaduwa (1) – Vernon’s Guest House  |  Gelegen naast een beachbar welke elke donderdag een technoparty houdt tot 5 uur in de ochtend. 1x raden welke nacht we daar sliepen? Of nou ja, slapen….We hebben niet geslapen. Daarnaast waren de kamers warm en niet echt heel schoon. Circa 16 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Hikkaduwa (2) – Chill Inn  |  Schone maar warme kamers met een behoorlijk hard bed. Je hebt wel je eigen zitje voor je bungalow. Het is rustig en heeft een eigen tuin met restaurant. Circa 16 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Unawatuna – Chinese Garden Hotel  |  Prachtige, grote en nieuwe kamers in een Villa met Chinese wijsheden op de muur als: “Love without end hath no End” (whatever that means). Inclusief een enorme buitendouche (op de begane grond in ieder geval) met een eigen zitje voor en een grote tuin. Toen wij er waren was men nog bezig met bouwen waardoor de prijs voor ons lager lag. Circa 40 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Mirissa  –  Amaya Resort Mirissa |  Het is gewoon een hotelletje, geen resort. Maar wel eentje met een heel vriendelijke eigenaar. De kamers zijn prima. Het bed is alleen, tja, hard. Maar dat is niet gek als de lattenbodem van hardhout is gemaakt natuurlijk… Wel met een fijn ontbijtje en de airco werkte ook prima. Circa 26 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Udawalawe –  Green Park Safari Guest House |  Hier wil je alleen al slapen vanwege het eten. Voor nog geen 4 euro per persoon zetten ze fantastische échte curry’s op tafel. Ook serveren ze typisch (zwaar) Sri Lankaans ontbijt voor nog geen twee euro per persoon.  Je safari regel je van te voren via de eigenaar. De kamers zijn ruim en basic. Circa 16  euro per nacht exclusief ontbijt. 

Ella – Ella Okreech Cottages  |  Mooie, sfeervolle ingerichte kamers op een fijne locatie. Je moet wel even tegen de heuvel oplopen. De warme douche doet het helaas niet altijd ondanks dat de eigenaar van wel beweert. Tip: vraag wel om een kamer op de 1e verdieping! Het is een beetje gehorig. Circa 29 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Dalhousie – White House Adam’s Peak  |  Dit was echt vies. Gewoon niet doen. De handdoeken roken naar wasbenzine, in het bed lagen nog haren van de vorige gast. Circa 20 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Negombo – Splendid Holiday Guesthouse  |  Ideale locatie, 1 minuut lopen van het strand. Zeer schone, luxe kamers met een dik en comfortabel matras (een zeldzaamheid in Sri Lanka. Het zit een beetje verscholen in een klein steegje. Circa 50 euro per nacht exclusief ontbijt. 

 Sri Lanka, Colombo, Negombo, Hikkaduwa, Mirissa, Unawatuna, Udawalawe, Safari, Olifanten, Kandy, trein, surfen, yoga, reizen, Ella, budget, tips, route

Terug naar boven.

Tips die we graag met je delen

  1. Neem warme kleren mee

    In Ella, Hatton en Dalhousie kan het ‘s avonds en ‘s nachts behoorlijk afkoelen. Neem warmere kleding mee als je deze plekken bezoekt Adam’s Peak & kleding

  2. Adam’s Peak & kleding

    Ga je Adam’s Peak beklimmen? Neem voor je afdaling ook een t-shirt en/of korte broek mee. Zodra de zon op komt wordt het snel warm en heb je behoefte aan iets luchtigere kleding.

  3. Adam’s Peak & de trein

    Nog een tip betreffende Adam’s Peak. Wil je direct na de beklimming de trein richting Kandy of Negombo pakken? Boek niet je ticket voor een te vroege trein! Wij hadden de trein van 10:37 uur en dit was echt krap. Als je rustig terug wilt lopen (wat vriendelijker is voor je knieën) na dat de zon volledig aan de hemel staat ben je tussen 08:45 – 09:00 weer beneden. Om bij het treinstation van Hatton te komen kun je de (goedkope) bus pakken die je binnen 1.5 uur beneden in het dal afzet. Echter, wij zijn in een moordend tempo naar beneden gestormd en stonden om 08:00 uur weer in onze hotelkamer. Om de trein van 10:37 te halen moesten we een private tuktuk pakken (aanzienlijk prijziger) omdat deze je binnen 1 uur in Hatton brengt.

Terug naar boven.