nicaragua, san juan del sur, surfen, vakantie, bestemming, reizen, alternatief costa rica, strand, reisbestemming, midden amerika, tussenjaar, gap year, gapyear

Als eerste Latijns Amerikaanse bestemming kozen we Nicaragua. In eerste instantie hadden we Costa Rica in gedachten, maar op advies van een goede vriend werd dit rap ingeruild voor het buurland. Waarom? Minder toeristisch en een stuk goedkoper. Bovendien blijkt Costa Rica enorm populair te zijn onder Amerikanen (sorry, my American friends). Goed, Nicaragua dus. Na bijna zes maanden Azië, keken we ook wel uit naar de Latijns Amerikaanse schwung. Bovendien mochten we de schoolbanken in om onszelf de basis beginselen van de Spaanse taal eigen te maken. Verder was het voornamelijk heeeeeeel relaxed. Na voltooiing van onze Spaanse taalcursus, besloten we nog een weekje langer te blijven in onze homestay in San Juan del Sur waar de dagen voornamelijk gevuld werden met surfen, strand hangen en biertjes drinken in één van de vele bars. Omdat Nicaragua zoveel meer is dan alleen San Juan, bezochten we ook Leon, Granada en het eiland Ometepe.


Budget en Geldzaken
Mobiel, Internet en Stroom
Vervoer
Waar wij zijn geweest
Waar wij hebben overnacht
Tips die we graag met je delen


Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Trots op hun land, enthousiast dat je er bent en het liefst oefenen ze de hele dag Engels met je. Na bijna zes maanden Azië was het een fijne afwisseling van cultuur. In vrijwel alle Aziatische culturen speelt spiritualiteit een grote rol, terwijl in Latijns Amerikaanse landen vooral gevoel en emotie zeer belangrijke aspecten van de cultuur zijn. Corazon is het Spaanse woord voor ‘hart’. Het is een uitdaging een Spaans liedje te ontdekken waarin dit woord niet minimaal één keer voorkomt in de songtekst…

Natuur: Ook al heeft Costa Rica een behoorlijke reputatie qua natuurschoon, Nicaragua doet er zeker niet voor onder. Vele, nog actieve, vulkanen, indrukwekkende regenwouden en prachtige stranden met uitdagende surfbreaks voor zowel beginners als gevorderden.

Type medereiziger: Nicaragua begint een steeds populairdere bestemming te worden onder het grote publiek, maar bij de backpacker staat dit land al een tijdje op de radar. San Juan del Sur is een zeer populaire bestemming onder surfers en wannabe surfers.

Nachtleven:  In San Juan del Sur was het bijna elke avond feest! Met als wekelijkse hoogtepunt de beruchte Sunday Funday; de grootste en bekenste poolcrawl van heel Nicaragua. Niet geweest, wel van een afstandje bekeken. Categorie: grote kans op wet T-shirt contests.

Eten: Typische Latijns Amerikaanse keuken met als terugkerend thema de Gallo Pinto. Dit krijg je ongeveer bij elke maaltijd van de dag geserveerd en wordt bijna als Nicaraguaans symbool beschouwd. Het is een mix van gebakken rijst met ui, zoete peper met rode bonen en veel knoflook! Probeer ook zeker Vigorón: Yucca (cassave), chicharrón (uitgebakken buikspek) en koolsalade met tomaat, geserveerd op een (palmen)blad. En vergeet nog twee ultiem belangrijke Nicaraguaanse zaken niet: De uitstekende koffie & de uitmuntende rum van Flor de Caña.

OV: Vanuit bijna alle hostels en hotels worden gedeelde private transfers aangeboden. Goed betaalbaar en comfortabel: In een 10 persoons-minivan, meestal gevuld met andere backpackers, word je bij je hostel opgehaald en bij je hostel op de plek van bestemming afgezet. Wel zo makkelijk, maar niet bijster avontuurlijk. Ben je wat avontuurlijker ingesteld, wil je echt voor bijna niks reizen en jezelf onderdompelen in een authentieke reisbeleving? Neem dan de ‘Chickenbus’! Gepensioneerde Amerikaanse schoolbussen, meestal geschilderd in vrolijke kleuren. Alles mag mee! Heb je, je halve huisraad bij je omdat je bij je oma gaat inwonen? Geen probleem, laadt maar in! Je hebt een hanengevecht toernooi ergens in de stad? Kom maar hier met die beesten. Niks of niemand wordt achtergelaten. Komische en tegelijkertijd fascinerende taferelen kan ik je melden.

Budgetvriendelijk: Het was even schakelen ten aanzien van de Aziatische prijzen, maar duur was het zeker niet. Wat ons wel enorm heeft gescheeld is dat we drie weken in een homestay konden verblijven, waar we drie maaltijden per dag kregen (ofwel drie maal bonen).

Visum nodig: Visa on arrival, drie maanden geldig.

Zouden we er nog eens heen gaan: Al is het alleen maar voor de rum, koffie en sigaren! Daarnaast is er nog een heel groot gedeelte van het land waar we niet aan toegekomen zijn en toch zeker de moeite waard is!
nicaragua, playa maderas, surfing, san juan del sur, latijns amerika, wereldreis, vakantie, alternatief costa rica, tussenjaar, gapyear, gap year, wereldreis

Terug naar boven.

Budget & Geldzaken

Valuta  | Nicaraguaanse Cordoba, €1 is bijna 32 NIO.

Pinnen  | Zowel US dollars als de lokale munteenheid. Tot 500 USD pinnen geen probleem.

Cash  | In de steden kun je bijna overal met je gewone pinpas betalen. Creditcards uiteraard ook.

Betaalpassen  | Zowel de pas van de ING als Rabobank werd geaccepteerd.

Budget  | Inclusief twee weken privéles Spaans kwamen we uit op een budget van €35,- per persoon per dag.

straatmuzikanten, san juan del sur, nicaragua, midden amerika, surfen, strand, alternatief costa rica, bestemming, vakantie, reizen, gapyear, tussenjaar, gap year

Terug naar boven.

Mobiel, Internet & Elektriciteit

Wifi  |  Ja, ook WiFi is doorgedrongen tot ongeveer elk restaurant, bar of café in Nicaragua. Behalve in onze homestay bij Tante Martha natuurlijk.

Simkaart  | Net als in de rest van Zuid Amerika: de netwerken van Claro en Movistar maken hier de dienst uit. Dit keer een Movistar simkaart op de kop getikt met 2,5Gb voor iets minder dan €10,-.

Elektriciteit  |  Stroomstoringen komen nog wel eens voor, voornamelijk oncomfortabel wanneer ‘s nachts de ventilator daardoor dienst weigerde.

nicaragua, ometepe, vulkaan concepcion, reizen, midden amerika, alternatief costa rica, vakantie, gapyear, gap year, tussenjaar, wereldreis, natuur

Terug naar boven.

Vervoer 

Bus  |  De chickenbus dus, of gedeelde minivans. Andere bussen zijn we niet in geweest.

Taxi  | Weinig taxi’s van binnen gezien deze maand! Het werd ons ook een beetje afgeraden om een taxi te pakken wegens oplichterij. We hebben een paar keer een taxi gepakt in Leon. Zoals over de hele wereld geldt voor taxichauffeurs: Spreek je prijs af voor je instapt en let op je wisselgeld! Verwacht overigens geen luxe automobielen, iedereen met een auto plus een bord waarop staat ‘TAXI’ kan voor zichzelf beginnen.

Vliegtuig  | Er is eigenlijk maar één Nicaraguaanse luchtvaartmaatschappij: La Costeña (inmiddels onderdeel van Avianca), maar vliegen was niet noodzakelijk voor ons. Wel vliegen er vele internationale luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven van Managua.

chickenbus, nicaragua, san juan del sur, vakantie, vervoer nicaragua, wereldreis, bestemming, gap year, gapyear, reizen, alternatief costa rica, natuur, midden amerika

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest

Granada

Granada is de oudste koloniale stad van Nicaragua en heeft wel wat weg van een openluchtmuseum. Er hangt een zeer ontspannen sfeer en de hobby fotografen onder ons kunnen hun hart ophalen; De stad is bezaaid met monumentale en kleurrijke panden met koloniale invloeden. Midden in het oude centrum staat de niet te missen gele kathedraal.

De kathedraal ligt aan het centrale park, waar je overdag van lokale gerechten kunt genieten en, indien je dit leuk vindt, je kunt laten rondrijden door de oude stad met paard en wagen. Ik ben knetter allergisch voor knollen dus dat werd hem niet. Iets achter de kathedraal is een gezellige straat met meer dan voldoende aanbod in restaurants, bar en cafés. Let wel op je veiligheid ‘s nachts, het is toeristisch en dit trekt helaas ook personen aan met minder goede bedoelingen.

kathedraal granada, granada, nicaragua, koloniaal, reisbestemming, gap year, gapyear, kerk, niet costa rica, tussenjaar, wereldreis, bestemming kiezen, wereldreis

Leon

Leon is minder toeristisch dan Granada en daardoor wellicht wat authentieker. Dit betekent overigens niet dat je er geen buitenlanders tegenkomt, integendeel. Maar waar in Granada de oorspronkelijke bewoners van de binnenstad zo’n beetje genoodzaakt waren om naar de goedkopere buitenwijken te verhuizen, zijn de straten van en rondom het centrum van Leon nog steeds bevolkt door de lokale bevolking. Ook hier veel monumentale panden met koloniale invloeden, tevens veel panden die, op zijn zachtst gezegd, wel een opknapbeurtje kunnen gebruiken. Het deed soms wat stoffig en vervallen aan, maar dat is ook wel ook de charme van deze stad.

I. De kathedraal van Leon

Deze kathedraal is de oudste van Midden Amerika en is sinds 2011 aan de UNESCO werelderfgoed lijst toegevoegd. Wat een bezoek aan deze kathedraal extra bijzonder maakt: Voor ongeveer €2 mag je letterlijk het dak op, dat compleet wit geschilderd is en je een mooi uitzicht over de omgeving geeft. Let wel op dat je, je Havaianas niet op één van de witte koepels neerzet. Je kunt er namelijk door heen zakken. Oh, en een dikke vette boete krijgen…

II. Ga naar het strand van Las Peñitas

Pak een chickenbus vanaf de Sutiava Markt (ook bekend als “El Mercandito”) en rij in drie kwartier naar het strand van Las Peñitas. Prima uitje om de hitte van de stad te ontvluchten, een paar golfjes te pakken met je surfboard, je witte billetjes een wat meer bruinere teint te geven of onder het genot van een koele zeebries een strand pilsje te pakken. Doordeweeks heb je bijna het strand alleen voor jezelf, in het weekend is het een populaire bestemming van de inwoners uit Leon.

III. Bezoek de Flor de Caña rum distilleerderij in Chicigalpa

Flor de Caña is de nationale trots van Nicaragua, en met recht! Ze gaan prat op het feit dat deze rum vijf keer is gedistilleerd en daardoor bijzonder zacht van smaak. Het wordt van oudsher gemaakt van de rietsuikerplant (Caña) en geleverd in exclusieve batches tot zelfs 25 jaar oude rum! (ook gewoon verkrijgbaar in Nederland gelukkig). De tour zelf is wellicht wat toeristisch, echter je krijgt een vrij uitgebreide proeverij en wordt meegenomen in de bodega waar de privécollectie van de familie ligt (zo niet jaloers).

Daarnaast bezoek je een opslag waar 20.000 vaten rum liggen opgeslagen en de lucht daarbinnen zit vol met verdampte rum, liefkozend genaamd: ‘Angels Tears’. En dar ruik je! Een heerlijke melange van rum en oude eikenhouten vaten vult je neusgaten. Helaas mochten we niet langer dan 30 minuten binnen blijven omdat je dan zwalkend naar buiten wandelt. Reserveren van te voren is verplicht en kan via deze link.

kathedraal leon, nicaragua, kathedraal, Leon, koloniaal, unesco, werelderfgoed, wereldreis, bestemming midden amerika, alternatief voor costa rica, reizen, tussenjaar, gap year

Managua

Managua staat niet bepaald bekend als de meest veilige stad van Midden Amerika. Daarnaast valt er (schijnbaar) geen drol te beleven voor een toerist / reiziger / nomade of backpacker. Het oude centrum is grotendeels verwoest door aardbevingen, en de renovatie van de gebouwen laat in veel gevallen nog steeds op zich wachten. Uiteindelijk zijn we hier slechts één nacht verbleven omdat we de volgende door vlogen naar Colombia.

nicaragua, church, leon, vakanite, alternatief costa rica, reizen, midden amerika, kerk, cultuur, koloniale stad, tussenjaar, gapyear, gap year

San Juan Del Sur

Dit populaire surfers en backpackers dorp ligt aan de Pacifische kust, omringd door stranden met uitstekende surf mogelijkheden. De straatjes zijn gevuld met gekleurde gebouwtjes, waar surfshops, taalschooltjes, winkeltjes, cafeetjes en restaurants te vinden zijn. Er hangt een heerlijke loom sfeertje, tot het zondag is…Zondag is namelijk de dag waarop het meest bekende backpackers feest van heel Midden Amerika plaatsvindt: Sunday Funday! Een lange stoet met luidruchtige (want: aangeschoten al dan niet compleet naar de gallemiezen), veelal jonge, backpackers trekt door de straten van het dorp om zich op de volgende bestemming vol te gieten met shotjes. Een ieder gehuld in een felgekleurd hemdje (als je er dan helemaal af ligt weet je tenminste wie er bij hoort) met daarop de naam van dit partijtje. Dit stuk kleding is ook een populair item de rest van de week, het lijkt haast een soort relikwie. Superleuk, als je ervan houdt en begin twintig bent, zelf hebben we dit even overgeslagen.

Overigens is het zondagse partijtje lang niet de enige festiviteit in San Juan, ze houden er sowieso wel van een feestje, in onze drie weken dat we er verbleven waren er rodeo’s, nachtelijke carnaval achtige parades, een festival waarbij mannen in een team zo snel mogelijk een 20 meter hoge (in varkensvet besmeerde…) boomstam in moesten klimmen, en kon er tot diep in de nacht worden gedanst.

Nicaragua, San Juan del Sur, strand, surfen, spaanse taalcursus, reizen, midden amerika, reisbestemming, alternatief costa rica, tussenjaar, wereldreis, gap year, gapyear

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

Granada – El Momento Hostal | Fijn hostel om de hoek van het centrale park, voorzien van grote gemeenschappelijke ruimte en allerlei gezellige zithoekjes om de binnentuin heen. Privékamer met gedeelde badkamer ongeveer €20 per nacht, inclusief ontbijt.

Leon – Hostal El Jardin | Gezellig hostel op ongeveer tien minuten lopen van het centrum. Waarschijnlijk de meest enthousiaste en vrolijkste hostelmedewerker van het hele jaar: Gustavo! Helemaal gek van Nederlandse DJ’s en wilde maar al te graag zijn woordenschat van zoveel mogelijk vreemde talen uitbreiden. Woord van de week was: ‘Blikje’.

Naast de altijd in opperbeste stemming verkerende Gustavo, was het hostel voorzien van een heerlijke binnentuin met hangmatten, een zeer ruime keuken en een pooltafel. Uiteraard kon je de befaamde Volcano boarding tour hier boeken. Overigens was de slaapzaal naast de receptie en aan de weg gelegen, dit verstoort de nachtrust wel enigszins. Wij hadden daarom ook een Privékamer met eigen badkamer voor ongeveer de €25,- inclusief ontbijt.

Managua – Airport X | Ehm ja, ligt op een afgesloten compound lekker dichtbij het vliegveld. Voor de gezelligheid ga je hier niet heen, wel als je de volgende dag een heel vroege vlucht hebt, zoals wij. Ze regelen ook de transfer naar het vliegveld voor je, wel zo makkelijk. Bovendien hebben ze een restaurantje waar ze prima taco’s verkochten. Voor iets meer dan €35,- heb je een ruime privékamer met airconditioning en eigen badkamer. Inclusief ontbijt (ongeacht het tijdstip waarop je vliegt). 

San Juan del Sur – Moke Huhu Guesthouse | Gezellige jongens van dit guesthouse, annex surfshop. Altijd in voor een praatje en vierden graag een feestje mee. Kamers waren vrij basic, maar wel voorzien van airco. De enigszins gedateerde keuken was verder prima geschikt om je eenpansgerechtje te maken. Wij betaalden €22,50 voor een privékamer met airco en gedeelde badkamer. Exclusief ontbijt.

San Juan del Sur – Guesthouse via Spaanse Taalschool | Ongeveer drie weken lang waren te gast bij Martha. Martha was een super lieve vrouw die een extra zakcentje bijverdiende door onderdak te bieden aan studenten van de Lago Azul Spanish School. We bewaren warme herinneringen aan onze tijd bij Martha, die we al snel ‘Maffia Martha” noemde omdat ze ongeveer de Madra Familia voor de hele buurt leek te zijn. Het was een dagelijks komen en gaan van buurtkinderen die ijsjes bij haar kwamen kopen of buren die de was bij haar kwamen doen (ze was de enige met een wasmachine van alle huizen op de heuvel).

nicaragua, san juan del sur, taalcursus, homestay, reizen, backpacken, alternatief costa rica, surfen, wereldreis, gapyear, gap year,

Terug naar boven.

TIPS DIE WE GRAAG MET JE DELEN

 1. Overweeg je een vakantie naar Midden Amerika? Kies dan voor Nicaragua!

  De meest populaire reisbestemming van Midden Amerika is Costa Rica en daardoor inmiddels heel toeristisch en duur. Nicaragua is een meer dan uitstekend alternatief: Prachtige natuur, de koffie is smaakvoller dan die uit Guatemala, de sigaren kunnen met gemak de competitie aan met Cubaanse, de Flor de Caña rum is één van de beste uit het Caraïbisch gebied en het aantal surfbreaks is schier ontelbaar. Bovendien word je met open armen ontvangen!

 2. Verkeersveiligheid

  Of eigenlijk het gebrek aan verkeersveiligheid: Wegen zijn zeer slecht verlicht, laat staan dat ze van een fietspad gehoord hebben. Vooral ‘s avonds is het oppassen geblazen aangezien iedereen; voetgangers, motorrijders, paard en wagen, auto’s en bussen zich, vaak met slechte of geen verlichting zich op pad begeven. In de drie dagen dat we een motor tot onze beschikking hadden, probeerden we ook echt voor donker thuis te zijn!

 3. Surfen

  Waarschijnlijk denk je eerder aan Hawaï of Bali bij het bepalen van je bestemming voor een surf vakantie, verdieep je eens in Nicaragua! De complete Pacifische kustlijn van Las Peñitas (bij Leon) tot aan de Costa Ricaanse grens is bezaaid met uitstekende surf breaks zowel voor beginners als amateur pro’s! (sorry, draaf ik door over surfen?).

 4. Vergeet de rest van het land niet!

  We hadden een maand de tijd om het land te verkennen, echter waren na ons behoorlijk intensieve reisschema door Azië in vijf maanden een klein beetje vermoeid (wie had ooit gedacht dat reizen zo vermoeiend kan zijn). Daarom vonden we het wel prima om ons te concentreren op de westkant van Nicaragua. Als gevolg hiervan moeten we dus nog een keer terug om ook het binnenland (o.a. Esteli) en de Caraïbische kust te bezoeken (Bluefields en Corn Island).

Terug naar boven.