Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Myanmar, het mysterieuze land wat eens gesloten was voor toerisme, het land met een voormalig militair regime, is zich in rap tempo aan het ontwikkelen. Deze snelle ontwikkeling zorgt ervoor dat veel informatie rondom reizen in dit land niet up to date is. Bijvoorbeeld dat je crispy US dollars moet meenemen zonder vouwtje, scheurtje of andere mankementen. Scheuren, getekende smileys, ezelsoren allemaal geen probleem! Geld = geld voor de Myanmarezen. Op deze pagina vind je praktische tips voor je reis naar Myanmar. Tevens een persoonlijk oordeel over onze 19 dagen durende reis door dit bijzondere land in februari 2016. Dus wie weet is onderstaande informatie reeds gedateerd. If so, laat het mij weten!


Budget en Geldzaken
Mobiel, Internet en Elektriciteit
Vervoer
Waar wij zijn geweest
Waar wij hebben overnacht
Tips die we graag met je delen


Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Je wil ze allemaal knuffelen en zij jou ook. Myanmarezen zijn hartelijk, gastvrij en behulpzaam.

Natuur: Lastig te beoordelen. Toen wij er waren was het dor, droog en verschrikkelijk stoffig want: dry season. Ik heb vele uren uit de bus gestaard, maar werd er niet echt enthousiast van. De trekking die we maakten van Kalaw naar Inle Lake was overigens wel mooi.

Type medereiziger: 50+, oudere stellen, her en der een jonger stelletje en veel Fransen. Heel veel Fransen. Je treft niet bijzonder veel solo reizende backpackers.

Nachtleven: Check de uitgaansagenda van Lelystad komend weekend, deze is denk ik leuker.

Eten: Matig. Alles wordt aan een satéprikker geregen vervolgens op de barbecue gelegd of in een hot pot gedoopt. Een hot pot is een soort van giga fondue in het midden van de tafel, of een enorme heksenketel op straat. Denk verder aan: veel varkensvlees (waaronder varkenssnuit), kippenhuid en kippenklauwen. Niet echt haute cuisine, wel exotisch. Oh en rijst uiteraard.

OV: De bussen zijn over het algemeen goed en modern. De infrastructuur is alleen om te huilen, waardoor kleine afstanden zeer lang duren. Een binnenlandse vlucht pakken om deze afstanden te overbruggen is een behoorlijk kostbare zaak. Er zijn geen tuktuks, maar taxi’s vind je overal in de grote steden. De tarieven in de écht toeristische gebieden (Bagan) liggen overigens beduidend hoger.

Budgetvriendelijk: Duurder dan omliggende landen (zit hem met name in accommodatie & entree gelden) maar niet extreem prijzig.

Accommodaties: Vrij prijzig in de toeristische gebieden maar altijd brandschoon. Overal is wel een airco en veelal is je ontbijt inbegrepen in de prijs. Men heeft een voorliefde voor veel hout in het interieur…

Visum nodig: Ja. Regel dit op tijd. De website waar je dit moet regelen werkt niet altijd mee namelijk. Let er op dat het visum 90 dagen geldig is vanaf het moment van verlening.

Zouden we er nog eens heen gaan: Nee. De slechte infrastructuur maakte het reizen heel erg vermoeiend. De plekken die je wilt zien liggen ver uit elkaar. Daarnaast zijn we gezelligheidsdieren en een biertje pakken met een paar pensionado’s is toch anders. Verder is Myanmar echt een land om dingen te zien en niet echt om te ‘doen’. En als laatste, we vonden het her en der uitzonderlijk smerig. Yangon in het bijzonder.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Budget & Geldzaken

Valuta  |  MMK oftewel kyat (tjat) is de officiële lokale munt. 1300 MMK is ongeveer 1 euro. Echter, het is handig een hoop US Dollars mee te nemen. Rekeningen van hotels, excursies en entreegelden voor bijvoorbeeld Bagan of Inle Lake, worden gepresenteerd in dollars. Wanneer je deze in kyat wil betalen is de gehanteerde wisselkoers veelal niet in je voordeel. Kleine af te rekenen bedragen zoals bij eettentjes, de markt, je biertje en een zakje chips uit de supermarkt betaal je wel in kyat.

Pinnen  |  In alle grote plaatsen welke wij bezochten kon je pinnen. Dit waren: Yangon, Bagan (Nyaung Shwe), Pathein, Kalaw en Inle Lake (Nyaung U). Per keer kun je 300.000 MMK opnemen (ongeveer 220 euro). Onze favoriet om te pinnen was de KBZ bank. Dit omdat deze bijna altijd meewerkte, ‘slechts’ 5000 MMK (€4,-) transactiekosten rekende en een redelijke wisselkoers hanteerde. Een enkele keer werd er bij een andere bank bijna €30,- totaal aan transactiekosten en overige ongein bovenop het gepinde bedrag in rekening gebracht. Dat waren een paar dure pilsjes.

Cash  |   = king. Dat geldt bijna voor heel Zuid Oost Azië maar in Myanmar zeker. Pinnen of met je creditcard betalen kan (nog) bijna nergens. Toen wij in een spiksplinternieuwe shoppingmall in Yangon een paar Nikes wilden afrekenen met onze creditcard was het antwoord: sorry only cash.

Betaalpassen  |  Zowel de ING betaalpas als creditcard (MasterCard) werken niet. De betaalpas en creditcard van de Rabobank werkte over het algemeen wel (in ieder geval bij KBZ Bank). Het is tevens handig een VISA card mee te nemen. Heel soms had MasterCard zijn dag niet.

Budget  |  Er staan veel verhalen op internet dat Myanmar erg prijzig is. Dit valt echt mee. Wij hadden 45 euro p.p. begroot per dag en hebben zeer riant geleefd van uiteindelijk 36 euro p.p. per dag. We sliepen altijd in hotels (tweepersoonskamer), dronken alcoholische drankjes, deden een tripje hier en daar en betaalden ons vervoer van A naar B van dit budget.

Terug naar boven.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Mobiel, Internet & Elektriciteit

WiFi  |  Bijna elk hotel heeft WiFi en het werkt over het algemeen prima. Het is geen glasvezel, maar maak je geen zorgen dat je drie weken lang niet door je Facebook kunt scrollen.

Simkaart  |  Bij aankomst op het vliegveld kun je dit gelijk regelen. Wij namen Ooredoo, 1.5G, 1 maand geldig voor ongeveer 6 euro en hadden bijna overal wel bereik.

Elektriciteit  |  Er is 24 uur elektriciteit per dag en dit valt zelden uit.

Terug naar boven.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,
Terug naar boven.

Vervoer

Bus  |  Wij reisden met JJ Express bus company. Behoorlijk nieuwe bussen met brede stoelen inclusief een eigen tv scherm waarop Rambo I t/m IV wordt vertoond in spiegelbeeld. Daarnaast ontvang je een dekentje, een flesje water en een klef broodje. Verder gaat er nog een stewardess mee die je een refreshing towel brengt voor elke sanitaire stop. Je boekt je tickets bij hen het makkelijkst vooraf via Facebook Messenger en betaalt deze bij het eerste busstation waar je vandaan vertrekt. Het enige nadeel vind ik dat het veelal nachtbussen zijn. Ik ben er gewoon niet dol op. En al helemaal niet als je om 05:00 uur ‘s ochtends geradbraakt wordt gedropt op een donkere parkeerplaats.

Taxi  |  De tarieven verschillen per stad. In Yangon bedroeg een kort ritje (2 km) circa 2000 – 2500 kyat (1.50 tot 1.80 euro). Vanaf het vliegveld in Yangon naar de stad is het $8 dollar waarvoor je een voucher regelt in de aankomsthal. In Bagan liggen de tarieven wat hoger. Zo kostte het ongeveer 7000 – 10.000 kyat (5 tot 8 euro) om vanaf het bsusstation (5 km) bij het hotel te komen. Onderhandel altijd, de taxi’s rijden niet op meter. En wanneer de airco wordt aangezet laat je dan niet vertellen dat je hier voor moet betalen…

Trein  |  Na onderstaand filmpje te zien dachten we, naaah laat maar hangen.

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest

Yangon (Rangoon)  

Een vieze, grote, chaotische, drukke stad. Aan twee dagen heb je genoeg. Het hoogtepunt is de Shwedagon Pagoda. Je moet voor een bezoek hieraan uiteraard je schouders en knieën bedekken. Wanneer je tegen het einde van de middag Shwedagon bezoekt zie je de zon schitterend weerkaatsen tegen de enorme gouden Pagode.

Verder heb je het zogeheten Kandawgyi Lake (Royal Lake), een kunstmatig meer aangelegd door de Britten. Niet bijzonder, je kunt er naast in het gras liggen tussen de selfiesticks van de Yangon jeugd. Wat ik persoonlijk wel leuk vond was om door de ambassade buurt te lopen vlakbij het Royal Lake. Echt een compleet ander (rustig) Yangon wandel je binnen.

We hebben ook de Bogyoke Aung San markt bezocht. Houd je van jade en juwelen in Geer & Goor stijl? Ga hier heen. Vlakbij deze markt zit Bar Boon, wel aan de prijzige kant maar ze hebben stroopwafels en lekkere koffie. Wat uitzonderlijk is in Myanmar.

Verder heb je een dagtaak aan het ontwijken van Myanmarees DNA. Echt overal liggen klodders rode rochel. De mannen in Myanmar kauwen de ganse dag op Kun-yar; betelnoot, kruiden en tabak verpakt in een betelblad wat hen een bepaalde high brengt en de mond ranzig donkerrood kleurt. Wanneer er geen smaak meer zit aan dit goedje spugen ze deze rode drap uit anywhere, anytime. De zijdeuren van auto’s zitten vol rode sprays van dit spul.

Anyhow, Yangon dus. Je boekt je hotel in de buurt van 19th street (ward 1). Daar zit China Town met haar vele eettentjes op straat (belangrijk) en bevinden zich de meeste andere toeristen. Er lopen (nog) niet veel toeristen rond in Yangon dus wees niet bang dat je tussen alleen maar westerlingen loopt. Nee, Yangon is nog behoorlijk puur wat dat betreft. Oh, en heb geen haast in Yangon want het verkeer staat altijd muurvast. In de tijd van de Junta (lieten wij ons vertellen door een taxichauffeur) was er een onfortuinlijke aanrijding tussen een scooter en de zoon van een hooggeplaatste pief. Nog geen 48 uur later gold er een algeheel verbod op scooters en motoren in Yangon. Dit gebrek aan tweewielers merk je zeer qua drukte.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Pathein & Ngwe Saung (strand)  

We wilden het strand zien. Dat was de eigenlijke reden van ons bezoek aan Pathein. Een stad van 300.000 inwoners vlakbij Ngwe Saung het kustplaatsje. In deze relatief grote stad qua inwoneraantal (al voelt het niet zo) was geen toerist te bekennen. We werden hartelijk en al zwaaiend ontvangen door haar inwoners wanneer wij passeerden op onze gehuurde (te kleine) fietsjes. Je kunt hier ook niks doen behalve een parasol fabriek bezoeken (wat we niet hebben gedaan overigens). Maar ik vond het erg grappig om op een plek te zijn waar geen toerist te bekennen was en de bevolking verbaasd te zien kijken over jouw aanwezigheid.

Hoe kom je hier? Boek een ticket bij Ayeyar shwe sin bus company (3600 kyat) in Yangon. Er zijn diverse aanbieders, echter vragen zij aan buitenlanders 8000 kyat per ticket. Hier zit ook een ‘ferry’ bij in. Een ferry in Myanmar is géén boot maar een (gratis) ophaal service. Dit veroorzaakte bij ons de eerste keer verwarring toen we geen water zagen bij het busstation…

We hebben een scooter gehuurd en zijn naar Ngwe Saung gereden 50 km verderop. Dit kost je ruim 1.5 uur overigens. Wederom loopt hier amper een toerist rond ook al staan er relatief veel hotels en resorts. Het strand is echt uitgestorven. Maar helaas, ook hier ruimen ze hun troep niet op en ligt er vrij veel plastic… Dus wat te doen in Ngwe Saung? Wandel naar één van de luxere resorts (wij kozen het chique 5-sterren resort ‘Aureum resort & Spa‘) en vraag of je gebruik mag maken van de pool facilities. Wij hoefden alleen een niet te hachelen Piña Colada te bestellen en mochten hier vervolgens de hele dag liggen. Top!

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Bagan –  Nyaung U  

Bagan bestaat uit Oud & Nieuw Bagan. Oud Bagan is the ‘ancient city’ waar circa 4400 tempels staan. New Bagan is een klein stadje ernaast met wat hotels en guesthouses en Nyaung U is waar jij je hotelletje boekt. Nyaung U en Nieuw Bagan zijn klein en overzichtelijk. Het terrein van Oud Bagan met al haar tempels is daarentegen immens. Je betaalt $20,- per persoon entree voor een bezoek aan Oud Bagan.

Heb je niets met tempels of zonsopgangen? Dan heb je hier weinig te zoeken overigens. Maar zelfs een cultuur barbaar moet toegeven dat je hier één van de meest magische zonsopgangen ter wereld kunt aanschouwen. Vooral wanneer de luchtballonnen voorbij komen zweven in het ochtendgloren. Net een sprookje. Moet je overigens wel circa $300,- p.p. voor neertellen en ruim van te voren boeken. Wij zijn hier drie volle dagen gebleven waarbij we tweemaal een zonsopgang hebben meegepakt, één dag op een fiets door Oud Bagan zijn gecruised (heet!) en één dag aan een zwembad hebben vertoefd.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Kalaw (trekking Kalaw – Inle Lake)  

Maak een trekking! Dit vonden we toch wel het hoogtepunt van onze reis door Myanmar. Het is een heel indrukwekkende en leerzame tocht. Je ziet de omgeving, je komt op plekken waar je als toerist nooit zou komen en je bent op stap met een Myanmarees waardoor je ongelooflijk veel te weten komt over de cultuur en geschiedenis van Myanmar. Wij boekten onze trekking van te voren (aan te raden) bij Ko Min en hadden Ko Aung als trekking guide. Een hilarische, energieke vent die oprecht van zijn beroep en land houdt.

Kalaw zelf is een klein dorp in de bergen waar het aangenaam koel is. Er valt geen klap te beleven overigens, op één bar na. De ‘Hi’ bar. Een klein hok met een bar in u-vorm waar ze geen bier schenken, maar rum sour waar je 1500 kyat per glas voor betaald (€1,10,-) en mega lam van wordt. Drink er niet teveel van, 20 km hiken met rubberen benen = niet grappig.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Inle Lake & Nyaung Shwe  

Het mooie Inle Lake doet toeristischer aan dan Bagan (helaas). Het gehalte Chinezen ligt hier beduidend hoger. Je betaalt wederom entree $10,- p.p. om in dit gebied te mogen vertoeven. Je slaapt overigens in Nyaung Shwe een dorpje aan de noordkant van het meer.

Wanneer je een trekking hebt volbracht word je per longtail boat gedropt in dit kleine stadje. Het eerste wat je doet is twee uur lang douchen (er is géén douche onderweg gedurende de trekking als je die waterput niet meerekent). Wij hebben hier vier volle dagen doorgebracht wat fijn was om een beetje bij te komen van de trekking en een dagje te relaxen aan het zwembad. Zwembaden zijn overigens ijs en ijskoud omdat het ‘s nachts enorm afkoelt.

Wat voor leuks kun je doen in Inle Lake / Nyaung Shwe? Onder andere wijn drinken. Categorie Mooi Kaap, dat dan weer wel. Dit doe je bij Red Mountain Estate. Maak wat nieuwe vrinden, pak een proeverijtje, bepaal voor jou wat de minst slechte is en bestel een fles (of zes).

Verder is het leuk om een privé boot te fiksen. Elk hotel kan dit voor je regelen. Wij betaalden $25 totaal voor de hele dag. Je kunt zelf je programma bepalen. Alle plekken die je afgaat, zoals een bezoek je aan de long-neck woman (met die ringen om hun nek), vond ik wel een beetje nep. Er zitten bijvoorbeeld twee long-neck ladies elke dag bij een zilversmid (waar jij wordt gedropt) in de buurt zodat je hen op de gevoelige plaat kunt vastleggen en weer op kunt rotten. Men wil jou als toerist zijnde niet in hun dorp hebben. Snap ik. Zou het ook gek vinden als mensen mijn huiskamer met een Nikon om hun nek kwamen binnen wandelen. Wat leuk is, is om de boot driver te vragen of je op één van de drijvende terrassen mag/kunt staan. Inle Lake staat bekend om haar drijvende terrassen waar van alles (o.a. tomaten) op wordt verbouwd. Bijzonder om te zien. Oh, en je hebt er ook nog een lokale roller-skate baan wat best hilarisch is voor een avondje.

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

Yangon (1) – Agga Bed & Breakfast  |  Wij hadden een schone, kleine privé kamer zonder ramen, met airco en een gedeelde badkamer. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. De locatie is fijn, met 19th street op loopafstand. Circa 25 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Yangon (2) – Kaung Lay Inn  |  Hout, overal hout. Schrootjes, plafond echt alles is in dezelfde tint bruin. Rustige buurt, maar daarmee werkelijk niets qua okay eetgelegenheden in de omgeving te bekennen. Zou hier niet weer verblijven. Circa 30 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Pathein – Htike Myat San Hotel  |  De standaard kamer met gedeelde badkamer (koude douche) is brandschoon en beschikt over een goed werkende airco. Personeel is wederom zeer vriendelijk. Het ontbijt wordt geserveerd op hun dakterras. Dat is bijna overal in Myanamer overigens. Contacteer heen via Facebook Messenger voor het boeken van een kamer. Circa 18 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Bagan/Nyaung U – Motel Zein  | Erg ruime, schone kamers met zeer comfortabele bedden en een eigen badkamer. Het personeel spreekt uitzonderlijk goed Engels en heeft ervaring in de westerse hotellerie. Wat je duidelijk terugziet in de service. Daarnaast kun je bij Motel Zein fietsen of een elektrische scooter huren. Een bijkomend voordeel vond ik dat wij zonder extra kosten direct in de kamer konden toen we om 05:00 uur in de ochtend arriveerden. Je contacteert hen het makkelijkst via Facebook Messenger. Circa 37 euro per nacht inclusief (goed) ontbijt. 

Kalaw – Railroad Hotel |  Basic kamer, je wordt gewekt door de haan, warme douche (wat je echt wilt omdat het best koud is ‘s ochtends), je ontbijt op het dakterras wat een beetje fris is maar je wordt er wel lekker wakker van. Circa 29 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Inle Lake/Nyaung Shwe – Princess Garden Hotel  |  Heel fijn hotelletje met een (ijskoud) zwembad. Je hebt hier de keuze uit standard rooms of je eigen bungalow met een ventilator (een airco is niet nodig, een warme deken wel). Wij sliepen in de bungalow. Je contacteert hen via het volgende email adres: princessgardenhotel@gmail.com. Een antwoord kan even op zich laten wachten overigens. Circa 37 euro per nacht inclusief ontbijt. 

Myanmar, Yangon, Bagan, Inle Lake, Pathein, Kalaw, reizen, tips budget, reis, route,

Terug naar boven.

Tips die we graag met je delen

 1. Ga het gesprek aan

  Het is bijzonder boeiend om een gesprek aan te gaan over de politieke geschiedenis en de wederopbouw van het land met Myanmarezen als je een beetje een vertrouwensband met iemand hebt opgebouwd.

 2. Neem warme kleding mee

  In de binnenlanden (Bagan, Inle Lake, Nyaung U, Kalaw) kan het echt fris worden vanaf het moment dat de zon ondergaat. In de ochtend kan het ook nog echt koud zijn. Als je de zonsopgang gaat meepakken op één van de tempels in Bagan trek iets warms aan. P.S. je MOET je sokken en schoenen uittrekken als je de tempel opgaat doe dit ook and show some respect… Wees niet als Klaas Haijtema

 3. Heb bij aankomst een paar dollars op zak

  Bij aankomst op het vliegveld van Yangon zijn er diverse pinautomaten. Maar hier staan en vaak lange rijden voor en ze werken veelal niet (kunnen waarschijnlijk alle net gelande buitenlandse betaalpassen en creditcards niet aan). Heb een paar dollar in je zak en pin in Yangon.

 4. Regel hotels van te voren wanneer je de nachtbus pakt

  Neem je een nachtbus? Fiks je hotel van te voren. Je wordt vaak op onchristelijke tijden in de ochtend gedropt. Veelal kun je (mits de kamer vrij is) vroeg inchecken in je hotel zonder extra kosten.

 5. Stop een pot koffie in je bagage

  Ben je een koffie slurper? In Myanmar is lastig lekkere, redelijk geprijsde koffie te krijgen. Neem je potje Nescafé mee in je backpack. I know, ook niet super maar van die 3-in-1 shit word je echt ongelukkig.

 6. Geduld is een schone zaak

  Geduld is een schone zaak. Maar dan echt. Neem gerust 1.5 week de tijd om een hotel vast te leggen. Het internet kan brak zijn, de stroom valt uit. Het is ook volkomen normaal dat de hoteleigenaar je vraagt om nog even zelf een extra mail te sturen (als reminder?) wanneer je binnen twee dagen niets hebt vernomen. Be patient…

 7. Vergeet je baby-wipes niet

  Sowieso zijn baby-wipes een lifesaver op reis, maar al helemaal in dit land. Openbare wc’s in Myanmar zijn een ware beproeving.

Terug naar boven.