Geld, budget, kosten, reizen, ticket, thuis, op reis, reizen, hoeveel, sparen, budgetteren, voor, tijdens, na

Hoe bepaal je de kosten voor een wereldreis? Hoe weet je hoeveel geld je opzij moet zetten zodat je niet je vader halverwege hoeft te bellen voor een vervroegde aanspraak op de erfenis? Eigenlijk is dit vrij simpel. Je budget wordt bepaald door grofweg drie verschillende fasen: ‘voor je grote trip, tijdens je reis, en bij thuiskomst.’ En daarnaast nog wat algemene zaken om over na te denken.


Algemeen

 1. Bepaal wat voor type reiziger je bent

Ben jij een doorgewinterde backpacker die niet achteruit deinst voor drie weken pasta, altijd slapen op een lawaaiige dorm, weinig comfort en slechts af en toe een excursie? Of ben jij meer de ‘flashpacker’? Slaap je liever op een privé kamer, houd je niet zo van zelf koken en als jij lekker die yoga retraite wil dan doe je dat ook gewoon. Heel zwart wit: bij de flashpacker delamineert de creditcard in rap tempo en de backpacker houdt er wat meer van deze af te stoffen op zijn tijd.

 1. Ken je zwakheden

Ik ben een sucker voor leuke, fijne, design hotelletjes en Airbnb’s. En daarnaast is een goede nachtrust heilig. Zo op zijn tijd moet ik gewoon in een fijn hotel of een Airbnb slapen om weer op te laden. Reizen = vermoeiend. Daarom heb ik hier ook een X bedrag voor opzij gezet. Daarnaast houden wij vooral van snel en met zo min mogelijk moeite (en gevaar voor eigen leven) op de plaats van bestemming arriveren. Ik heb een grote fobie voor nachtbussen. Van die grote jongens die in het pikkedonker over bergpassen scheuren, inclusief chauffeurs van 75 jaar oud (die niet zo heel goed meer kunnen zien) en denken dat ze Max Verstappen heten. Daarom: extra budget voor binnenlandse vluchten.

Geld, budget, kosten, reizen, ticket, thuis, op reis, reizen, hoeveel, sparen, budgetteren, voor, tijdens, na

Kosten voor je reis

 • Vliegticket(s). De aanschaf van een wereldticket of losse tickets.
 • Een goede backpack (on wheels…). Ik vond een backpack op wieltjes echt de uitvinding van de eeuw. Menig backpacker saw me rollin’, they hatin’. Zelfs mijn vent gaf na 8.5 maand (met moeite) toe dat ie ook wel zo’n ding had willen hebben. Echt, trust me, zo vaak heb je dat ding niet op je rug. Ook in derde wereld landen hebben ze asfalt.
 • Kleding voor op reis. Dit hangt een beetje af van de bestemmingen die je hebt gekozen natuurlijk… Wij begaven / geven ons 90% in warm tot heet weer en 10% Chili en Argentinië (Patagonië) in echt koud weer. Ik heb heel lang een heerlijk warm Northface vest in een toffe babyblauwe kleur meegesleurd die bijzonder veel ruimte in nam. Iets dat ik beter ter plekke had kunnen kopen…
 • Vaccinaties. Je wil ze allemaal. Zo haalden wij onze vaccinaties bij het ‘vaccinatiecentrum’. Met name vanwege de rabiës prikken. Dit scheelde ons beiden zo’n 150 euro per persoon dan wanneer we een bezoekje aan de GGD hadden gebracht. Maar in sommige gevallen dekt je ziektekostenverzekering de kosten hiervan, check dit dus even van te voren.
 • Essentials. Medicatie, klamboe en een lakentje. Investeer in een fijn (bedbug proof) lakentje! Je wil niet weten wat voor gore dekjes met dubieuze vlekken je af en toe aantreft…
 • Je afscheidsfuifje. Je kunt natuurlijk niet weg zonder nog één keer dronken te worden met je familie en vrienden.

Tijdens je reis

 • Verzekeringen. Ziektekostenverzekering, inboedelverzekering (wanneer je, je huis aanhoudt) en reisverzekering. Wij hadden allen bij Interpolis afgesloten voor een prima prijs. Check goed de polisvoorwaarden van wat op jou van toepassing is. Ga je vrijwilligerswerk doen bijvoorbeeld? Bij veel verzekeringen ben je dan niet gedekt. Houd hier rekening mee!
 • Budget per land. Wij hadden voor Azië 1250,- euro per maand begroot en voor Zuid Amerika 1750,- euro. Dat was hoog gebudgetteerd en is bijzonder comfortabel reizen. We hebben kunnen freediven, af en toe wat duurdere hotelletjes of Airbnbtjes geboekt, een waanzinnige Cave Expedition ondernomen ,redelijk wat (binnenlandse) vluchten gepakt en veel uit eten geweest.
 • Onvoorziene kosten, circa 2000 euro. Gewoon een ‘potje’ achter de hand. Is fijn. Ook al gebruik je het niet. Prima, heb je wat extra’s voor je terugkeer. Waarom dit potje? Misschien moet je een keer een nieuwe of duurdere vlucht boeken, medische kosten voorschieten (of zelf betalen…) worden je spullen gejat en vergoedt de verzekering niet alles. Maar het kan ook zo zijn dat je de laatste twee maanden van je reis denkt: ‘Zo, en nu wil ik als een god leven in Argentinië en daar heb ik wat meer pesos voor nodig dan mijn originele budget.
 • Kleding. Af en toe wilde/moest ik nieuwe kleren. Dit omdat Vietnamese wasvrouwkes compleet los waren gegaan op mijn t-shirts en de gaten erin vielen of gewoon omdat mijn grote teen door m’n schoen heen kwam. (Nike Rosheruns lopen heel lekker, maar slijten bijzonder snel als je geen fan bent van sokken dragen).
 • Geld voor souvenirs. Ik had per land 50 euro begroot. Uiteindelijk twee kunstwerken gekocht. Toen was het geld op.

Geld, budget, kosten, reizen, ticket, thuis, op reis, reizen, hoeveel, sparen, budgetteren, voor, tijdens, na

Na je reis

En dan… Het moment is daar. Je hebt 12 uur in het vliegtuig gezeten en met een enorme jetlag werp je je in de open armen van je opgeluchte ouders en alle overige dierbaren. Het laatste wat je wil is de eerstvolgende maandag op de stoep staan bij het uitzendbureau. Neen. Je wil eerst settelen, je ouders knuffelen en laveloos aan de toog hangen met je vrienden. De reis op je laten inwerken (en verwerken). Gewend raken aan de regen, de haast, de Albert Heijn (oh zo fijn) en de Nederlandse maatschappij in het algemeen.

Neem een maand of drie de tijd om te acclimatiseren. En gun je zelf die tijd. Onderschat niet dat het enige moeite gaat kosten, raar gaat zijn om na een jaar weer ergens aan de bak te moeten. Misschien hoeft dat ook niet als je gedurende je reis een briljant businessplan ontwikkeld. Het budget hiervoor is helemaal afhankelijk van het feit of je nog een huis hebt, hoe hoog je vaste lasten in Nederland waren (verzekering, telefoon e.d.), hoe dik je bent geworden (en heel dringend een abonnement bij SportCity moet afsluiten), je (veranderde) levensstandaard etc. Dit moet je zelf even berekenen. Maar geef jezelf de tijd en begroot tenminste drie maanden (ook met het oog op solliciteren naar een nieuwe job!) om met een fijn, relaxt gevoel in Nederland te belanden. Overigens kun je natuurlijk best tijdelijk in je favoriete koffiebarretje gaan werken om je budget wat aan te vullen.

Bonus tip: check of je kunt ‘middelen’ met de belasting. Je hebt tenslotte een jaar geen inkomen ontvangen.

Wat was jullie budget dan?

We hebben zeer ruim gebudgetteerd, ongeveer 25.000,- per persoon voor de reis alleen. Of we dit allemaal ook gespendeerd hebben moet nog blijken na thuiskomst. Met dit budget kun je zeer prettig reizen. Je hoeft je in principe geen zorgen te maken over je centen (wel een beetje hoor). Onze tactiek was een beetje van, strak op het budget zitten in het begin zodat je op het einde de teugels wat kan laten vieren. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld straks met een minivan door het buitenaardse Patagonië cruisen.