Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Zon, zee, strand en prachtig blauwe wateren. Als je van duiken, snorkelen of freediven houdt zit je hier goed! Houd je echter ook van lekker en gezond eten? Dan ben je hier compleet aan het verkeerde adres. De Filipijnse keuken is tot dusver de meest ongezonde en minst smaakvolle keuken welke we hebben geproefd. We zagen slechts een klein deel van de Filipijnen in mei 2016 – Palawan, Linapacan & Coron – maar zijn binnen dit deel van de eilandengroep zo nu en dan wel van de gebaande paden afgeweken. Dus… Ga je binnenkort naar de Filipijnen en wil je iets meer ‘off the beaten track’ zonder hiervoor enorm van de populaire route af te wijken? Dan is onderstaande informatie zeer geschikt.


Budget en Geldzaken
Mobiel, Internet en Elektriciteit
Vervoer
Waar wij zijn geweest
Waar wij hebben overnacht
Tips die we graag met je delen


Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Vriendelijk. Daarnaast is het bijzonder prettig dat bijna iedereen behoorlijk Engels spreekt. Wel was onze ervaring dat men bepaalde basis aspecten van service in hotels en restaurants gewoon echt niet (op Manilla na) begrijpt. Iets wat af en toe je zwembroek doet afzakken.

Natuur: Prachtige blauwe wateren met witte stranden. Het onderwater leven is adembenemend mooi. Duiken, freediven en snorkelen is hier dan ook waanzinnig!

Type medereiziger: Veel backpackers, jonge stellen en opvallend veel jonge Israëliërs (in groepen).

Nachtleven: Op de eilanden niet echt aanwezig. Je vindt in de populaire toeristen plekken zoals El Nido & Coron wel wat barretjes waar ze naast het serveren van je San Miguel veelal de playoffs hebben aanstaan (basketbal is immens populair hier). Maar echt clubben is er niet bij. In Manilla daarentegen kun je los.

Eten: Jakkie bah. Maar echt. Zelden zo’n niet creatieve en ongezonde keuken meegemaakt. Rijst met kip, varken of vis plus een bakkie bananen chili saus. En dan alleen dat. Geen groente te bekennen. Alles is gezoet of vet. Ook het eten wat je in de supermarkt vindt zit vol suiker en een waslijst aan ongezonde E-nummers. Je moet echt moeite doen (of veel betalen) om een lekkere en gezonde maaltijd te scoren. Je ziet dan ook behoorlijk wat Filipino’s (tevens kinderen) met overgewicht. Zodra het ook maar even mogelijk was kookten we zelf. En koffie begrijpen ze ook niet, lees: Americano’s lijken op een bakkie Earl Grey.

OV: Met ruim 7000 eilanden is de boot (Bangka) het meest vanzelfsprekende vervoersmiddel. Het is belangrijk van te voren te checken op welke dagen er een boot van A naar B gaat én of deze boot niet toevallig stuk is. Zo zijn wij eens twee dagen langer op een plek gebleven omdat de boot kapot was. Daarnaast scheuren er diverse (overvolle) minivans tussen de toeristische plekken heen en weer. Deze regel je eenvoudig een dag van te voren.

Budgetvriendelijk: Neen. Dit was een behoorlijke tegenvaller. Een beetje acceptabele accommodatie (basis tweepersoonskamer met comfortabel bed en airco) kost al snel 30 – 40 euro. Een boottransfer van El Nido naar Linapacan inclusief transfer is 20 euro. Voor een basis maaltijd in een restaurant (echte straatstalletjes zijn er niet behalve BBQ) betaal je circa 7 euro p.p.

Visum nodig: Nee, tenzij… Je krijgt als Nederlandse burger een gratis visum voor 30 dagen bij aankomst op het vliegveld. Wij hadden niet zo goed gekeken naar onze vluchtschema en bleven twee dagen te lang in de Filipijnen waardoor een visum verlenging van 60 euro p.p. noodzakelijk was. Het loont niet om een boete te betalen, dit hebben we alvast voor je uitgezocht. Dan moet je alsnog je visum verlenging aftikken plus 500 PHP (10 euro) per dag boete.

Zouden we er nog eens heen gaan: Mwoah. Het slechte, ongezonde eten en de (veelal) hoge prijzen die men vraagt voor accommodatie, eten of transport in verhouding tot wat je krijgt maakt het niet erg aantrekkelijk nogmaals terug te keren.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget


Terug naar boven.

Budget & Geldzaken  

Valuta  |  Philippine Peso, 50 PHP is ongeveer 1 euro.

Pinnen  |  Met je gewone bankpas pin je maximaal 10.000 PHP (200 euro) per keer bij de BDO bank. Daarnaast betaal je 200 PHP (4 euro) opname kosten. Met je creditcard kun je 20.000 PHP per keer opnemen (plus 4 euro opnamekosten en de kosten van je creditcard) bij diverse banken. MasterCard (zelfs ING…) werkt in dit geval prima. En dan nu, de hamvraag: waar kun je pinnen? In Manilla uiteraard, zowel op het vliegveld (alleen met creditcard in ons geval) als in de stad. Op het eiland Palawan kun je in Puerto Princesa pinnen bij o.a. BDO. Heb je de mogelijkheid? Pin dan ofwel heel veel in Puerto Princesa of in Manilla (of beiden). Hier is simpelweg een groter aanbod aan ATM’s. Verder kun je in El Nido pinnen bij één bank genaamd RCBC. Hier konden wij echter alleen met onze creditcard terecht. Tussen Puerto Princesa en El Nido is er géén mogelijkheid om met je buitenlandse betaalpas of creditcard geld op te nemen. Op Coron is het mogelijk om flappen uit de muur te trekken bij o.a. BPI.

Cash  |  Cash is King. Soms kun je wel met je creditcard betalen, maar de service charge loopt in sommige gevallen op tot 6%. Doet u dan maar cash. Ook veel hotels, diveshops en restaurants accepteren alleen cash.

Betaalpassen  |  Rabobank betaalpas geen probleem. ING betaalpas werkt over het algemeen niet (voor de verandering…). Geen idee wie er zit te slapen bij de afdeling betaalpassen, maar het is echt gênant hoe vaak deze kaart obstinaat gedrag vertoont. MasterCard en VISA werken beiden prima, echter rekent VISA 4% opnamekosten.

Budget  |  Wij hadden 40 euro per persoon per dag begroot en dat was nodig. Aangezien we onze reis beperkten tot de eerder genoemde eilanden, hebben we slechts twee binnenlandse vluchten hoeven te nemen. Als je besluit om ook populaire bestemmingen als Bohol, Cebu of Boracay te bezoeken, hou dan rekening met de kosten voor binnenlandse vluchten. In ons dagbudget zaten de volgende “activiteiten”: twee dagen freediven, diverse eiland hoppingtourts en twee dagen motor huur. Daarnaast hebben we twee (goedkope) binnenlandse vluchten gepakt. Onze accommodaties varieerden van zeer cheap en mega brak (500 PHP = 10 euro) tot af en toe een uitschieter naar 2000 PHP (40 euro) voor een basis kamer met airco. Zoals je in Cambodja of Vietnam voor 40 euro poepsjiek kunt slapen, is dit in de Filipijnen onmogelijk. Wil je dit wel? Dan betaal je al snel rond de 80 – 100 euro per nacht. Overigens hebben wij relatief veel onderhandelt over de prijs per nacht omdat we veelal vier nachten of langer bleven. Dit drukte de kosten zeker.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Terug naar boven.

Mobiel, Internet & Elektriciteit 

Wifi  |  Bijna overal ruk. Period. Het is veelal 3G mobiel internet via een hotspot modem.

Simkaart  |  Bij aankomst op het vliegveld kochten we één 4G simkaart van SMART voor 18 euro met 5Gb datalimiet voor 1 maand. Het andere grote netwerk is GLOBE (alleen 3G). Ik zou lekker GLOBE proberen als je er heen gaat, want SMART had vaker geen bereik dan wel.

Elektriciteit  |  Van alle Aziatische landen welke wij bezochten was de stroomvoorziening in de Filipijnen het meest onbetrouwbaar. Of je hebt te maken met beperkt aantal uren stroomvoorziening. In Port Barton slechts 7 uur per dag. In El Nido is er sinds een tijdje overigens wel 24/7 stroom. Sommige hotels hebben een eigen generator. Echter, sluiten ze daar niet altijd alle Westerse eerste levensbehoeftes zoals WiFi of de airco op aan. Begrijpelijk, maar irritant. Dus het kan zo zijn dat je Max Verstappen lekker op kop ziet rijden tijdens de Grand Prix van Spanje en je het volgende moment ineens in het aardedonker zit (gevolgd door gevloek). Ook hebben wij wel eens in een iets te krap bedje, in een iets te kleine kamer de halve nacht met een knaloranje ‘Holland’ waaier (souvenir van de Koningsdag receptie op de ambassade van Hanoi, waarvoor dank, mevrouw de ambassadrice) onszelf verkoeling moeten toewuiven wegens het uitvallen van de dorpsgenerator.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Terug naar boven.

Vervoer 

Bus  |  Minivans zijn een prima vervoersmiddel. De wegen zijn best okay op Palawan en Coron. Af en toe een stukje grind of los zand, maar op veel plekken wordt er aan de infrastructuur gewerkt. Detail, onder chauffeurs van deze busjes is een heuse competitie gaande: wie scheurt het snelst van A naar B. Vernomen van Filipijns barpersoneel. Oh, en sta niet verbaasd te kijken wanneer de chauffeur op elke kruising stopt en toetert. Je weet maar nooit of er iemand nog voor een prikkie een stuk mee wil rijden in het busje wat al volledig vol zit.

Taxi  | Voor Manilla: installeer Uber. Een taxichauffeur vroeg voor een ritje vanaf het vliegveld naar ons hotel 1800 PHP (36 euro) terwijl het met een Ubertje slechts acht euro bedroeg. Overigens mogen taxichauffeurs niet in de aankomsthal komen. Dit is bijzonder vermakelijk om te zien wanneer ze vanaf 20 meter afstand naar je zwaaien en roepen. En daarnaast gewoon heel prettig dat je niet met een enorme jetlag half wordt aangerand door vijf van die lui om je in hun taxi te sleuren. Degene die er toch staan vragen zeer sneaky of je een taxi nodig hebt tegen een belachelijke prijs. Gewoon keihard uitlachen dus. Op de eilanden vind je overal tricycles (soort van TukTuk) die je voor een habbekrats van A naar B brengen. Op Coron betaal je per persoon, op Palawan per tricycle.

Vliegtuig  |  Wij hadden mazzel en kregen een paar promo deals te pakken dat behoorlijk wat geld scheelde. Over het algemeen is vliegen in de Filipijnen vrij prijzig. Wij vlogen met Cebu Air Pacific (vanwege de deals), niet onze eerste airline van keuze. Dit vanwege vertragingen en de wijze waarop deze worden afgehandeld (lees: nul communicatie). Het loont om te checken op welke dagen ze promo deals hebben en hier flexibel in te zijn qua reizen.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest 

Manilla  

Groot jongûh! En sfeerloos… Het is tja, een enorme hoop neergekwakt beton. Veel hoge gebouwen, grijs en chaotisch. Je ziet behoorlijk wat armoede in deze rauwe stad. We verbleven tot twee keer toe in Makati, één van de zestien gemeenten en tevens het financiële hart van Metro Manilla. Volgens een aantal Filipino’s die wij spraken een uitstekende keuze in de zin van ‘veiligheid’. Maar what to do?

In Makati vind je veel moderne shopping centra waar je naast nieuwe kleding scoren ook kunt genieten van de airco. Verder kun je op elke straathoek terecht bij je favoriete Amerikaanse fastfood keten voor een uitgebalanceerd dieet. Wil je lekker dineren ‘s avonds en ben je de rijst helemaal zat? Ga eten bij Fig Restaurant, een mediterraans / Marokkaans georiënteerde keuken met diverse vers gebakken broden en heerlijke Tajines. Na dat je, je buik hebt volgegeten wandel je door naar Café Curieux. Hier tik je onder het genot van Franse chansons een huisgemaakte bananen of appel & kaneel rum naar binnen.

Nog niet moe en klaar om wat danspasjes te wagen? Pak een taxi naar Black Market, een club met twee ruimtes waar Filipino’s de dansvloer domineren met wat verdwaalde toeristen. Check wel van te voren wat voor muziek ze die avond op het programma hebben staan. De stijlen wisselen nogal. We wilden na Black Market heel graag nog even naar Time, een techno / deephouse club omdat we alle vermoeiende EDM drops (sorry voor de liefhebbers) zo zat waren. Maar 20 euro entree p.p. vonden we een beetje enthousiast geprijsd. Volgens een Duitse chick die in Manilla woonde is Time overigens wel de beste club die er is. Ga hier niet heen voor 02:00 uur overigens. Dan sta je als een lulletje rozenwater met je sapje wat alleen in deze toko.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Palawan – Puerto Princesa

Niet heel bijzonder. De meeste toeristen springen na aankomst op het vliegveld gelijk door in een mini-van naar El Nido. Wel prima plek om even te acclimatiseren (hitte bijvoorbeeld). Het is een wat grotere stad op Palawan. Omdat wij onze visa moesten verlengen (…) verbleven wij hier twee nachten. We hebben één dag een scooter gehuurd en zijn naar een totaal niet bijzonder strand gescheurd. Je kunt hier ook islandhopping tours doen maar bewaar dat lekker voor El Nido of Linapacan (nog beter). Tip qua eten is om ’s avonds naar de avondmarkt te gaan in de haven. Hier bestel je voor 300 PHP voor twee personen een berg vis, zeewier, soep, rijst en wat verdwaalde stukjes groente.

Moet je je visum verlengen, net als wij? Dit gaat heel eenvoudig en je staat binnen 15 minuten weer buiten, mits je 2 pasfoto’s meeneemt, het ‘consolidated general application form for Tourist Visa Extension’ hebt uitgeprint (en ingevuld) en een kopie van je paspoort plus kopie van visum verstrekt bij aankomst in Manilla overhandigd aan de dienstdoende ambtenaar. Wij lazen op het alwetende web dat je zogenaamd netjes gekleed moest gaan. Nou daar stonden we in ons beste kloffie hoor, voor het al kauwgum kauwende, chagrijnige personeel welke gekleed was in hun dagelijkse eiland outfit op slippers in een kantoor wat geen kantoor mag heten. Het is niet nodig dus.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Palawan – Port Barton

Hier zijn we toch wel een beetje verliefd op geworden. Het is klein, redelijk onontdekt, charmant, zeer laidback en ’s avonds zie je hier de mooiste sterrenhemel. Dit ansichtkaart waardige plaatsje bereik je door in de minivan te springen vanaf Puerto Princesa voor 500 PHP per persoon (10 euro). De hele rit is prima, alleen het laatste stuk (zo’n half uurtje) is wat oncomfortabel wegens het ontbreken van asfalt. Echter, dit was in mei 2016 en op dat moment waren ze al hard bezig de hele weg te asfalteren.

Port Barton heeft 7 uur elektriciteit per dag van 17:30 uur tot 00:30 uur. De meeste accommodaties beschikken slechts over een ventilator en géén eigen generator. Dus bereid je voor op warme nachten. Mits je (behoorlijk) wat meer neertelt voor een kamer met airco en 24 uur elektriciteit. Wat kun je in dit pittoreske ‘dorpje’ ondernemen?

Naast op het strand liggen en verkoeling zoeken in het brakke water, omdat de rivier uitmondt in de zee, (dit vond ik overigens het enige minpunt van Port Barton, het wat troebele en af en toe niet zo lekker geurende water) kun je island hoppen. Dit is leuk om te doen en het water is mooi helder om in te snorkelen. Wij hadden geluk en zagen zelfs een aantal schildpadden! Je betaalt 700 PHP per persoon wat niet onderhandelbaar is. Sowieso kun je over de tours op Palawan en Coron niet onderhandelen en wordt er overal dezelfde prijs gevraagd. Prima, is het gewoon lekker duidelijk.

Verder kom je in Port Barton om te werken aan je algehele zenheid. Er hangt een heel fijne, serene sfeer. Wij verbleven hier 4 volle dagen maar hadden achteraf langer willen blijven.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Palawan – San Vicente (Poblacion)  

Even eerst iets ter verduidelijking om vraagtekens bij locals te voorkomen wanneer je vraagt hoe je in San Vicente geraakt. De hele Filipijnen is opgedeeld in provincies. Een van deze provincies is Palawan. Binnen een provincie zijn er ‘municipalities’ (gemeenten). In het geval van Palawan zijn o.a. San Vicente, Coron en Linapacan gemeenten van deze provincie.

In totaal kent Palawan 24 municipalities. Still following? Op hun beurt bestaan deze municipalities weer uit ‘barangays’ (kleine bestuurlijke eenheden) zoals Port Barton een barangay is van de municipal San Vicente. Maar om het niet al te verwarrend te maken kent deze municipal ook een Poblacion (hoofdgedeelte) welke uit één of meerdere barangays bestaat. Nu is het zo dat de poblacion van de municipal San Vicente tevens San Vicente heet. Savvy? Dus…. Wat ik eigenlijk met niet zoveel woorden wil zeggen: je moet vragen of ze je per boot naar San Vicente Poblacion brengen.

Anyhow, de ‘municipal’ San Vicente, maar met name het gebied vlakbij San Vicente Poblacion, is men aan het ontwikkelen. Waarom? Hier ligt een prachtige strook zand van 14.7 km lang, treffend genaamd: Long Beach. Toen wij hier waren hadden we 9 km (er ligt ergens een stuk rots tussen) strand plus zee voor ons alleen. Dit is bizar om mee te maken. We leken net twee kleine kleuters toen we een dagje op het strand vertoefden.

In de omgeving van dit hoofdstadje is overigens verder niet veel te beleven. Behalve zelf op ontdekking gaan door een scooter te huren en prachtige verlaten bounty stranden te ontdekken. Een internationaal vliegveld is overigens in aanbouw. Wanneer deze gereed is verwacht men een behoorlijke stroom aan toeristen. Wij verbleven hier twee volle dagen. Dit was voldoende. Nogmaals, naast verlaten stranden is er niks. Ja pure rust.

Hoe kom je hier? Het makkelijkst en snelst is per boot. Hoe regel je dit? In Port Barton kun je een boot regelen voor 1500 PHP (30 euro) voor maximaal vier personen en aan te geven dat je dus bij San Vicente Poblacion wenst te worden gedropt. Daarom, weet jij meerdere medereizigers te vinden dan is het goedkoper. Op elk gewenst moment van de dag brengen ze jou er in een klein uurtje naar toe. Ook kun je met de minivan / tricycle, maar dit is af te raden. Het kost circa drie uur en is een stuk minder comfortabel.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Palawan – Tay Tay  

Tja, als je off the beaten track gaat kan het af en toe voor komen dat er een pareltje tussen zit, maar ook dat je in een gehucht terecht komt, elkaar diep in de ogen kijkt en complete wanhoop met een vleugje deceptie bespeurt: what on earth are we doing here? Daarom: boek nooit meer dan één nacht vooruit.

Op basis van een blog van een Filipino, welke schreef in bijvoeglijke naamwoorden als: prachtig authentiek stadje met veel mooie oude Spaanse bouwwerken werd ik natuurlijk zeer enthousiast om dit ogenschijnlijk charmante plaatsje aan te doen.

Bij aankomst bleek het een bij elkaar geraapt zooitje huizen met een stinkende vismarkt te zijn, met jawel: één groot Spaans fort als hoofdattractie. Een andere attractie, zoals geadverteerd door de plaatselijke VVV, zijn de van dichtbij te bewonderen ‘subtiele’ witte Hollywood look-a-like letters ‘TAY TAY’, tegen de heuvel. Wij vonden het van een afstandje echter al voldoende. Daarnaast was het er verzengend heet, viel de stroom om de havenklap uit, is er geen strand en werden er eiland hopping tours aangeboden waarvan de prijs exorbitant hoog bleek: 3500 PHP (70 euro) voor twee personen. Zelfs de hotelmanager gaf aan dat we beter konden wachten tot El Nido.

We hebben nog even geïnformeerd bij wat vissersbootjes of zij ons niet voor een vriendelijk prijsje een dagje konden rond varen. Echter, de oplettende coastguard kwam naar ons toegesneld en informeerde ons dat dit avontuurlijke idee niet geheel verstandig was. Dit omdat deze bootjes niet geregistreerd staan en geen radio hebben. Ofwel, wanneer er iets met je gebeurt weet niemand dat jij op dat bootje zit en komt ook niemand dat ooit te weten. We vonden onszelf wat te jong voor een zeemansgraf en besloten dit niet te doen.

Mocht dit alles je nu toch heel aantrekkelijk klinken, er gaat een minivan vanaf San Vicente (Poblacion) voor 400 PHP (8 euro) naar Tay Tay en je bent hier in een uurtje.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Palawan – El Nido (Corong Corong)  

Voor deze plek komt eigenlijk iedereen naar Palawan. Het stadje El Nido zelf is niet zo bijzonder. Het gaat bij El Nido om de omliggende eilanden, bijbehorende stranden en lagoons waar je de befaamde A,B,C of D tour voor boekt. Wel is er wat meer vertier. Maar ook hier is er duidelijk niemand met een lange termijn visie aangeschoven.

Het stadje is te snel gegroeid om het aantal toeristen aan te kunnen. Niet een bijzonder charmante plek en een best wel vies. Van het strand blijf je liever weg. We hebben hier met verbazing gekeken naar (slechtziende?) toeristen die op miraculeuze wijze durfden te pootje baden in het nucleaire afvalwater waar alle boten aanmeren, riolering in uitmondt en daarmee vol drijft met troep en olie.

Wij verbleven daarom ook in Corong Corong, een (jawel daar is die weer) ‘barangay’ van de poblacion El Nido. Corong Corong kent een paar voordelen boven een verblijf in El Nido en het kost slechts 50 PHP en vijf minuten van je tijd om in El Nido te komen.  Het eten en drinken is hier vriendelijker geprijsd bijvoorbeeld. Verder heeft Corong Corong een fijner strandje (weliswaar met ondiep wat lauwwarm water) waar je kajaks kunt huren en zo richting onder andere 7 commando’s beach (onderdeel van tour A) of Papaya Beach kunt peddelen, wat echt prachtig is. Daarnaast ligt het fijne, grote en schone strand Las Cabañas vlakbij (100 PHP one way met een tricycle) met wat strandbarretjes waar Omi de hele dag uit de boxen schalt al kwijlend over zijn cheerleader.

Dus wat ga je in El Nido doen? Een tour uiteraard! Maar besef wel dat het echt verschrikkelijk toeristisch is. Tour A en C zijn het populairst. Maar ook het drukst. Ik had moeite met het volgen van de rationale achter de opzet van deze twee specifieke tours. Elke dag varen er 20 of meer boten (per tour!) met elk 25 passagiers op exact het zelfde tijdstip, exact dezelfde route wat resulteert in heuze Efteling waardige wachtrijen voor bijvoorbeeld het bekijken van small lagoon. Op de vraag aan één van de crewleden of het al eens met een San Miguel of twee is besproken om af te spreken dat bijvoorbeeld vijf boten van tour A route I afleggen, de andere vijf route II en zo verder werd ik glazig aangekeken. Westerse bemoeial die ik ben. Anyhow, je moet een beetje een beroep doen op je verbeeldingskracht en die 200 andere mensen, 20 gele kajaks en Filipino’s in oranje reddingsvesten wegdenken. Oh, en het dode koraal. Denk ook vooral dat weg. Iedereen banjert hier gewoon over heen bij gebrek aan zwemdiploma A. Mijn advies? Pak toertje B of D om de drukte te ontwijken.

En dan heb je natuurlijk het wonderschone onderwater leven. Och zo mooi. Wij hebben hier een aantal freedives gemaakt met Palawan Divers. Een professionele en veilige duikschool. Het water is heerlijk warm en helder.Uiteindelijk verbleven wij zeven volle dagen in en rondom El Nido met als thuisbasis ‘Corong Corong’. Houd je niet van duiken? Dan kun je dit wat inkorten.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Linapacan – San Miguel  

Naast Port Barton is Linapacan onze favoriet. Niet zozeer het eiland zelf, maar net als bij El Nido gaat het hier om de omliggende eilandjes. Hier heb ik het meest heldere turquoise blauwe water ooit gezien, inclusief de mooiste koraaltuinen. Maar het allerbeste? Geen enkele andere toerist te bekennen!

Hoe kom je hier vanaf El Nido? Ga langs één van de vele touroperators en laat hen voor jou een transfer boeken van El Nido naar Linapacan (San Miguel) voor 1000 PHP per persoon (20 euro). Let op! Deze boot gaat niet elke dag. In ons geval alleen op maandag, woensdag en vrijdag. Deze transfer houdt in dat je met een minivan wordt opgepikt bij je ho(s)tel, in twee tot drie uur tijd naar San Fernando wordt gebracht (wat prima in een uur kan maar algehele inefficiëntie is onderdeel van deze rit) en als laatste per bangka van Von&Marfye in 2.5 uur tijd wordt over gevaren.

In het stadje San Miguel is geen klap te beleven, geen bar te vinden en ook niet echt een fijn strand om te chillen. Dus op de dag van aankomst regel je een eiland hopping tour, koop je ergens een flesje rum en ga je de hele middag zitten koehandelen ofzo.

Wij regelden een privé tour voor 2500 PHP (50 euro) bij Dory’s Store & Lodging waar we ook sliepen. Dit was top. We bezochten zo’n vier eilanden en Elly’s Cave. Wat alleen al hilarisch is omdat er een mannetje van 75 uit zijn hut per kano wordt opgehaald vanwege het feit dat hij de officiële (kettingrokende) caretaker is voor deze attractie.

Helaas zijn er geen duikscholen. Aan de andere kant maar goed ook, dat zou een hoop extra toeristen trekken, dus na 1 volle dag heb je het op Linapacan wel gezien. Mits je, je op een van de bounty eilanden laat droppen en voor het avontuur overnacht in een tentje van een Tsjechische Canadees genaamd Karel, die al 5 jaar op één van deze eilandjes woont onder slechts een afdakje van bamboe.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Coron  

Eigenlijk verblijf je niet op Coron maar op Busuanga met de hoofstad (poblacion) genaamd: Coron. Het echte eiland Coron ligt er schuin onder. Besef één ding goed als je naar Coron (Busuanga) gaat, er zijn géén stranden. Om op één van de plaatjes van stranden te raken moet je een tour boeken. Het stadje Coron zelf is net als veel andere Filipijnse dorpjes, niet bepaald een architectonisch hoogstandje. Laat staan knus. Wat doe je hier dan?

Nou een tour dus en duiken. Coron staat qua divespots bekend om haar WOII (Japanse) oorlogsschepen. Dit is zo gaaf! Wij zijn een dag wezen freediven met Rocksteady Divecenter. Tip: als je gaat duiken check echt goed op tripadvisor welke diveshop goede ratings krijgt qua veiligheid en professionaliteit. In Coron zijn zeer veel diveshops te vinden op die paar vierkante meter, maar sommigen nemen het niet zo nauw met de veiligheid… Iets wat toch vrij essentieel is wanneer je, je 40 meter onder water begeeft.

En ben je helemaal klaar met de bijzondere smaakvolle Filipijnse keuken? Ga naar Altrove. Ze maken hier echt lekkere pizza’s en pasta’s. Daarna haal je een huisgemaakt ijsje bij Pedro’s. 

Hoe kom je hier? Vanaf Linapacan (vier uur voor 800 PHP) en El Nido (zes tot zeven uur 1400 PHP) bereik je Coron met de boot. Wederom, controleer op welke dagen de boot gaat. Dit verandert met enige regelmaat.

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

Manilla (1) – BR Block Boutique & Residences   | Niks boutique’s aan maar schoon, nieuw, goedwerkende airco & douche, vriendelijk personeel en op loopafstand van eetgelegenheden (fastfood) shoppingcentra en pinautomaten. Een prima hotel, behoorlijk vlakbij het vliegveld en in Makati aangeduid als een veilige buurt. Circa 37 euro per nacht

Manilla (2) – Balai Maria-A Designer Pad (AirBnB) | Ik houd van AirBnB. Je eigen huisje in een vreemde stad. Dit kleine maar fijne, moderne ingerichte appartement op de 40e verdieping in Makati was echt een pareltje. 

Puerto Princesa – EJ Pension House  | De goedlachse eigenaren maken dat je het springkussen van een matras doet vergeten. Het is basic, met een airco en schoon en je ongezonde ontbijt zit er bij heen. Voor Filipijnse begrippen goedkoop. Circa 16 euro per nacht inclusief ontbijt.

Port Barton – Hashtag 2   | Niet online te vinden. Wanneer je arriveert in Port Barton loop je rechts de straat in nadat je, je eco card van 50 PHP hebt afgetikt. Na een aantal meter zie je 4 aaneengesloten (zacht oranje gekleurde) bungalows aan je rechterhand. Het is schoon, er zit een keuken bij waar je gratis gebruik van kunt maken en je hebt je eigen terrasje. Maar het is wel heet (alleen ventilator en 7 uur stroom per dag) en de bedden zijn niet bijzonder comfortabel. Circa 10 euro per nacht exclusief ontbijt.

San Vicente (Poblacion)  – Jurisu Resort  | Eigenlijk gesitueerd in Barangay ‘New Agutaya’ maar elke tricycle dude kent Jurisu. Goedwerkende AC, schoon, zeer ruime kamers (ga voor de gewone niet de bungalow), ze serveren hier ook eten. Het is een heel ontspannen plek met een grote tuin en grote gemeenschappelijke ruimte. Circa 20 euro per nacht exclusief ontbijt.

Tay Tay Casa Rosa  | Het uitzicht is prachtig, je kijkt uit op het fort en op zee. Het ligt op de heuvel wat prettig is qua wind want beneden down town is het echt niet te doen. De schone basis kamer met ventilator is echt klein en heet. Wij kregen een upgrade (er was toch niemand) naar een grotere kamer (ook met fan) dit was beter maar nog steeds warm. Het eten wat ze hier serveren is daarentegen van behoorlijk niveau voor Filipijnse begrippen. Circa 14 euro per nacht exclusief ontbijt.

El Nido (Corong Corong) – Citrine Tourist Travel Lodge  | Elke dag wordt er schoongemaakt, het is vrij nieuw, de airco is stil, er is een dik matras en een douche met warm water. In en rondom El Nido vind je een hoop crappy accommodaties. Dit was er gelukkig niet één van. Circa 34 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Linapacan – Dory’s Store & Lodging | Niet vies, niet schoon. Wat verouderde kamers maar wel met een (lawaaierige) airco. Je deelt de badkamer met alle andere gasten, stroom heb je tussen 12:00 uur en 06:00 uur. Dory serveert ook eten. Dit is niet vriendelijk voor je hart & bloedvaten maar wel goedkoop. Alles wat ze serveren wordt per stuk afgerekend, 3 pieces of sausage x 10 pesos = 30 pesos. Dat werk. Circa 24 euro per nacht exclusief ontbijt.

Coron (1) – Coron Backpackers Guesthouse | Smerig, ongezond, warm, stinkend en gehorig (bamboewandjes). Doe dit gewoon niet. Tenzij je heel graag goedkoop wil slapen. Je slaapt recht boven een riool. Wel centraal en de WiFi is best okay. Circa 10 euro per nacht exclusief ontbijt. 

Coron (2) – Coron Visitor’s Hotel | Niet schoon, belachelijk prijzig voor wat je krijgt. Ontbijt is ook erg creatief: rijst met ei en worst. Wel goedwerkende douche, airco, ruime kamer en groot bed. Kamers worden niet schoongemaakt tenzij je hier uitdrukkelijk naar vraagt. Circa 40 euro per nacht inclusief ontbijt

Coron (3) – Abhrys Ridge Inn | Schoon, modern, dikke matrassen, goedwerkende airco / douche, rustig, je kunt gebruik maken van de huiskamer en keukenfaciliteiten van Ricardo Valley Hotel er tegenover. Het ligt wat uit het centrum, je moet een tricycle nemen voor 15 – 20 pesos p.p. Circa 20 euro per nacht exclusief ontbijt (na behoorlijk afdingen)

Coron (4) – Ricardo Valley Inn | Heel fijn plekje. Echt een huiselijk gevoel. Er zit een grote woonkamer en woonkeuken. Het is nieuw en de gansche dag maken de dames hier schoon. Wij hadden de family kamer welke ruim was met wederom een goed werkende airco en warme douche. En okay werkende WiFi. Circa 20 euro per nacht exclusief ontbijt (na behoorlijk afdingen)

Filipijnen, Palawan, Coron, El Nido, Reizen, Gap Year, reis, route, reisroute, vakantie, tips, budget

Terug naar boven.

Tips die we graag met je delen

 1. Neem de tijd

  Neem je tijd om te komen van de ene naar de andere plek. Het kost tijd. We zijn toeristen tegengekomen die bijna tegen een burnout aan zaten omdat ze in drie weken tijd vier verschillende eilanden bezochten en binnen die eilanden ook nog eens diverse plekken. Om die reden kozen wij ervoor om de befaamde rijstterrassen van Banaue te skippen. Totale reistijd (retour) zou neer komen op zo’n vijf dagen voor één foto (plat gezegd).

 2. Regel je privé strand

  Het is (nog) vrij makkelijk om privé bounty stranden te vinden rondom de wat minder toeristische plekken zoals San Vicente. Huur een scooter en ga gewapend met Google maps op zoek naar zo’n spot waar je, je eigen kokosnoot uit de palmboom regelt.

 3. Neem vitamine pillen mee

  En vezel pillen (bestaan die? Of roggebrood ofzo). Dit laatste geldt voor elk Aziatisch land maar de Filipijnen nog een beetje extra. Je eet je hele vakantie/reis amper groente, zeer vet, af en toe een bedorven kippetje (stroom viel weer eens uit) en door gebrek aan vezels is het alsof je darmen bij tijd en wijlen alle negen kringen en verstikkende dampen van Dante’s Inferno afvoeren.

 4. Denk drie keer na voor je met Whale Sharks gaat duiken

  Duiken met Whale Sharks (waanzinnig mooie beesten) is een zeer populaire activiteit in de Filipijnen. Dit kan op twee plekken; Oslob (Cebu) & Donsol. Wij hebben dit echter nagelaten. Op Oslob worden deze prachtige schepselen gevoerd waardoor ze gedomesticeerd zijn om zo in de buurt te blijven en toeristen tevreden te houden. Daarnaast zijn er veel toeristen die respectloos met de Whale Sharks omgaan en hen aanraken of aan de vin vastpakken om een stukje te gaan ‘paardrijden’. Deze beesten kunnen niet tegen de bacteriën welke op onze huid voorkomen en lopen zo infecties op. Om nog maar te zwijgen over de toeristen boten die verwondingen veroorzaken, zie ook dit artikel. Daarentegen kun je in de wateren van Donsol duiken met whale sharks in het wild. Omdat Donsol een beetje uit de richting was hebben wij dit (helaas) niet gedaan.

  Terug naar boven.