Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Als één land in ons hart zit para siempre dan is het Colombia. Wat een (onontdekte) parel. De natuur is zo mooi en afwisselend. Ook qua klimaat… Het ene moment sluit je, je het liefst op in de hotelkamer met de airco op 16 graden en het volgende moment zit je bij een knisperende haardvuur met dikke wollen sokken. De Colombianen zijn bijzonder vrolijk, behulpzaam en ongelooflijk blij om ‘gringo’s’ te verwelkomen. We vonden het zo fantastisch dat we niet 1 maar 2.5 maand zijn gebleven. De eerste die nog zegt dat ie naar Thailand wil, dirigeer ik persoonlijk de andere kant van de planeet op.Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Zoals onze gids tijdens een waanzinnige stadstoer in Medellin mooi wist te verwoorden: ‘Colombianen hebben een selectief geheugen. Dat moet vanwege alle ellende die iedere volwassene, ieder kind heeft meegemaakt. We kunnen niet achter ons kijken, we moeten vooruit. Daarom doen we net alsof al het geweld niet heeft plaatsgevonden en toveren we een grote lach op ons gezicht en in ons hart (corazon)’. Dat is dus echt zo. Ze zijn heel, heel erg trots op hun land (en terecht, het is absurd mooi) en erg blij dat er steeds meer mensen hun land (durven) te bezoeken. Ze houden overigens wel van staren.

Natuur: Vanaf de heuvels bij Minca kijk je uit over de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada maar als je naar rechts kijkt zie je de Caribische zee. Dat dus. Woestijn, sneeuw, tropische eilanden, heuvels, jungle, palmboom bossen, koffieplantages…. Nog nooit zo’n fotogeniek land bezocht.

Type medereiziger: Absurd veel Nederlanders en dan met name Amsterdammers (?). Verder zie je meer de flashpacker dan de hardcore backpacker. En in het weekend kom je ook veel Colombianen tegen op de populaire bestemmingen.

Nachtleven: In Bogota en Medellin kun je los in echt goede clubs. In Cartagena moet je het hebben van lokale hitjes en wereldse deuntjes in de salsa mix op de dakterrassen. In Cali, dé salsa hoofdstad, is het natuurlijk één en al schudden met die heupen.

Eten: Verschilt erg per regio maar gooi je low carb dieet maar over boord.  Veel frituur (empanada’s met diverse vullingen) En heel veel koolhydraten op één en hetzelfde bord. Dan denk je: ‘frietjes erbij lekker!’ Krijg je ook een complete yuca, een kom rijst, bonen en arepa’s (maismeel deeg) naast drie enorme lappen vlees. Euh? Dit zie je overigens ook terug aan de bilpartijen van de dames. Alhoewel, je loopt in Colombia (met name in de grote steden) rond met je onderkaak op je knieën. Maar echt, zoveel nep-tieten, nep-neuzen, nep-billen en volgespoten lippen! Anatomische borstjes cupje C kennen ze niet.

OV: Een fantastisch busnetwerk met grote moderne bussen en minivans die op tijd rijden! Daarnaast is het heel makkelijk (en goedkoop) om een binnenlandse vlucht te pakken met bijvoorbeeld Viva Colombia. Zo vlogen wij voor nog geen 25 euro per persoon van Cartagena naar Medellin. En taxi’s? Die zijn spot goedkoop. Je zit 30 minuten in een taxi en moet 7 euro afrekenen. In Medellin en Bogota rijden ze op een meter, in Cartagena en op overige plekken spreek je eerst een prijs af.

Budgetvriendelijk: Colombia is niet duur, op Cartagena na dan. Voor ergens tussen de 20 en 30 euro heb je vaak al een privé kamer met eigen badkamer inclusief ontbijt. Het menu del dia (dagschotel, meestal lunch) kost je vaak slechts 8000 COP dat is iets meer dan 2 euro en daarvoor krijg je een soepje, een sappie en een hoofdgerecht met vlees of vis. Wijn is niet heel goedkoop, maar biertjes kun je voor nog geen euro verkrijgen.

Visum nodig: Nee. Deze krijg je bij aankomst op het vliegveld voor helemaal niks en is drie maanden geldig.

Zouden we er nog eens heen gaan: Oh yes!

 

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Terug naar boven.

Budget & Geldzaken  

Valuta  |  Colombiaanse Peso, 3400 COP is ongeveer 1 euro.

Pinnen  |  Je kunt overal met je gewone bankpas terecht. Echter, de maximale geldopname wisselt nogal. Wij pinden meestal bij Bancolombia 600.000 COP (175 euro) zonder opnamekosten. Soms (voor het gemak) pinden we bij de Citibank (1.500.000 COP) maar dan mocht je ook circa 15.000 COP (4,5 euro) opnamekosten betalen. Banco de Bogota laat je slechts 300.000 COP (88 euro) uit de muur trekken.

Cash  |  Bijna overal kun je met je creditcard terecht, zowel VISA als Mastercard. Hotels, hostels, restaurants, winkels, allemaal geen probleem.

Betaalpassen  |  Zowel de pas van de ING als Rabobank vertoonden geen streken.

Budget  |  Wij hadden 35 euro per persoon per dag begroot en daar zijn we zwaar over heen gegaan (lees: 42,50 euro per dag). Maar dit was echt niet nodig. Het lag aan ons zelf, we werden wat gemakzuchtiger en we hebben een groot deel van de tijd met een aantal goede vrienden gereisd. Het is echt mogelijk om van 35 euro per dag te leven, maar 40 euro is erg comfortabel. Zo hebben we genoten van het bourgondische leven, diverse binnenlandse vluchten geboekt, geparapent boven de Chicamocha Canyon bij San Gil (een must!), wezen raften, geslapen in een huis op het water en ga zo maar door.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Terug naar boven.

Mobiel, Internet & Elektriciteit

Wifi  |  Overal prima.

Simkaart  |  Er zijn in principe twee grote providers, Movistar en Claro. Wij kozen voor Claro om de doodeenvoudige reden dat we tegen deze winkel aanliepen. Je koopt een simkaart die voor 30 dagen geldig is met 2Gb datalimiet (4G) voor ongeveer 45000 COP (13 euro). Werkt top behalve als je door de bergen rijdt. Maar dan moet je ook gewoon lekker naar buiten kijken en van het uitzicht genieten.

Elektriciteit  |  Nergens een probleem behalve bij bijzonder gave hostels (ergens boven op een berg of midden in het water) die hun eigen stroomvoorziening hebben. En ja, als het dan keihard stormt dan wil het voorkomen dat je dinner by candle light hebt. Maar, op die pareltjes van plekken draagt dit juist bij aan de algehele sfeerbeleving : – )

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Terug naar boven.

Vervoer 

Bus  |  Colombia heeft een fantastisch (goedkoop) busnetwerk. Voor bijvoorbeeld 50.000 COP (15 euro) reis je van Medellin naar San Gil en dat is best een eind. Het zijn over het algemeen grote en moderne bussen. Wij hebben onder andere gereisd met: Expreso Brasilia, Copetran, Flota Magdalena & Bolivariano. Dit zijn de ‘grote (en betrouwbare) jongens’. Daarnaast hebben we ook met diverse minivan organisaties gereisd. Er is alleen één erg belangrijk punt: neem altijd, maar dan echt altijd een dikke trui mee de bus in. Ook al is het 35 graden buiten. Je gaat kapot van de kou. Ik ben bussen ingestapt waar ik mensen zag die in een fleece dekentje waren gewikkeld en je nog net de paarse wangen van de kou boven het dekentje vandaan zag komen. Waar je zelf al klappertandend uit stapt.

Taxi  | Spotgoedkoop en betrouwbaar. Je hoeft amper af te dingen en in Medellin en Bogota rijden ze op meter. Vraag een beetje om je heen (bijvoorbeeld in Cartagena) wat de prijzen zijn. Hooguit dat de chauffeur probeert om 1000 COP (nog geen 30 eurocent) meer te vragen. Wanneer jij vervolgens aangeeft dat, dat niet klopt zakken ze direct. Uber kent men ook in de grote steden maar dit is bijna niet de moeite omdat de taxi’s zo goedkoop zijn. Waar je ook mee kunt reizen zijn de ‘Colectivos’ Dit zijn gedeelde taxi’s (vaak vanaf het vliegveld) die je behoorlijk wat geld kunnen schelen.

Vliegtuig  |  Colombia is groot. Echt heel groot. De afstanden zijn enorm en soms niet zozeer in kilometers maar in tijd. Dit komt door de twee enorme uitlopers van de Andes en de Sierra Nevada. Het is vaak prachtig om met de bus te reizen omdat het landschap adembenemend is maar… ook heel frustrerend als je over nog geen 320 kilometer twaalf uur doet, omdat je keer op keer een bergpas over moet. Daarom: Viva Colombia. Een lowcost maatschappij die je vanaf 25 euro van Cartagena naar Medellin brengt in 45 minuten. Met de bus kost je dit twaalf uur. Wij hebben regelmatig met hen gevlogen zonder vertraging. Een ander maatschappij is Avianca, duurder maar schijnt betrouwbaarder te zijn (geen ervaring). Ben je overigens erg lang? Uitstekende gelegenheid om aan je lenigheid te werken met een vlucht van Viva Colombia…

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest 

Cartagena

Dit was onze eerste stop. Vrienden van ons wonen en werken in Colombia en we hebben hen opgezocht in hun hometown. Cartagena is heet. Heel erg heet. Boek dus een hostel / hotel met een zwembad & airco. Dit wil je. Echt. De stad heeft een prachtige oude koloniale binnenstad met een hoop geschiedenis en veel goede restaurants. In de binnenstad wandel je van terrasje naar terrasje terwijl je de prachtige panden en oude vestingmuur bekijkt. Doe dit overigens niet tussen twaalf en drie, want dan sterf je het af. Wandel ook door Getsemani, de wat meer rauwere en ‘hippe’ wijk net buiten de vestingsmuur. Hier vind je een hoop streetart en wat meer goedkopere eet en drink mogelijkheden. Vanuit Cartagena maak je diverse (toeristische) dagtripjes naar de omliggende eilanden en stranden… Playa Blanca bijvoorbeeld is een zeer populair strand. Dat zie je ook, stel je een beetje in op Phuket dan word je niet teleurgesteld.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

 

Medellin

We zijn verliefd op deze stad. In totaal zijn we hier twee hele weken verbleven. We sliepen in de populaire buurt ‘El Poblado’. Ik raad je aan om hier te verblijven. De leukste bars, cafés en nachtelijk vertier vind je namelijk rond ‘Parque Lleras’ (El Poblado). What to do?

I. Reserveer een ‘Real City Tour’

Dit is echt een ‘must do’ in Medellin. Wij hadden een fantastische gids. Nou niet echt een gids, meer een ‘storyteller’. Zij nam ons en de groep mee door haar stad met zoveel charme en enthousiasme dat je vergeet dat je ondertussen al vier uur aan het wandelen bent. Deze gidsen vertellen bijzonder gepassioneerd over hun land en stad en brengen je een hoop (politieke) geschiedenis bij. Ja, ook over de FARC en de narco’s. In vier uur bekijk je de stad met heel andere ogen. De Real City Tour is ‘officieel’ gratis. Maar voor deze jongens en meiden is dit hun beroep. Vergeet dus niet om hen (flink) te tippen. Reken op ongeveer 25.000 COP per persoon.

II. Arvi Park & Metrokabel

Medellin heeft zich in een rap tempo ontwikkeld: Met een donker verleden met veel geweld gerelateerd aan drugshandel en guerrilla oorlogsvoering, naar een van de meest innovatieve steden in de wereld. Hoe dan? Door al haar inwoners de gelegenheid te geven om deel te nemen aan de groeiende welvaart van de stad. Dit heeft men onder andere gedaan door de aanleg van de ‘metro kabel’. Een skilift dwars over de armere ‘comuna’s’ heen die de inwoners van deze wijken binnen rap tempo naar het centrum brengt waar de werkgelegenheid is. Deze metrokabel is ‘gratis’ (zit bij je metro kaartje inbegrepen) tot aan San Antonio. Vanaf San Antonio richting het Arvi Park loopt er ook een gondel, hiervoor betaal je wel. Deze gondel voert je over het Arvi Park in ongeveer 20 minuten. Dit is een heel mooi ritje over een groot bos en brengt je van downtown Medellin naar een prachtig en rustig natuurpark. Lekker om een middag rond te wandelen in de natuur.

III. Comuna 13 (San Javier)

Comuna 13 was ooit de gevaarlijkste wijk van Medellin met het hoogst aantal (drugs gerelateerde) afrekeningen. In de jaren ’80 en ’90 werd deze wijk geregeerd door diverse groeperingen die loyaal waren aan Pablo Escobar. Vandaag de dag is Comuna 13 nog steeds een overbevolkte en laag sociaal economische wijk. Maar wel een wijk die weer toekomstperspectief kent. Toen de grip van de narco’s op deze buurt eindelijk verdwenen was vroeg het stadsbestuur van Medellin aan haar inwoners wat ze voor hen konden betekenen. Het antwoord daarop? Een roltrap. Normaliter nam het zo’n 30 minuten in beslag om de steile trappen te beklimmen vanaf beneden naar ver boven in de wijk. Vandaag de dag slechts vijf. De buurt is bekend om haar toffe en vrolijk uitziende streetart met elk hun eigen verhaal. Je kunt met een gids door Comuna 13 wandelen die je hier alles over vertelt, maar zelf rondwandelen is prima te doen (overdag dan). Je pakt de metro naar ‘San Javier’ en dan bus 221 A.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

IV. Museo de Antioquia

Botero is de nationale trots. Er staan en hangen hier ongelooflijk veel werken van hem. Naast zijn werken vind je hier een hoop andere moderne en minder moderne kunst (ik ben geen kenner zoals je ziet). Zeker een bezoekje waard!

V. Bezoek een voetbalwedstrijd

Ik houd niet van voetbal, ben nog nooit in de Arena geweest (I know…) en dus vond Sven dat er een stukje opvoeding ontbrak. Ofwel: Atlético Nacional. Wat fantastisch! Die supporters zijn helemaal loco. Maar op een super vrolijke en aanstekelijke manier. Ik heb twee doelpunten gemist omdat ik compleet gebiologeerd naar de harde kern aan het kijken was. Die gasten staan non-stop op trommels te rammen, te springen en te zingen. Een kaartje kost geen drol.

VI. Dagtrip Guatapé

Een kleurrijk (maar enigszins suf, vond ik) dorp op ongeveer twee uur rijden met de bus vanaf Medellin. Hier staat de befaamde ‘La Piedra’ rots. Een 385 meter hoge ‘monoliet’ die uittorent over het waterrijke landschap. Met 740 treden ben je boven en heb je een prachtig uitzicht. Je pakt de bus naar Guatapé en kunt dan uitstappen in Guatapé zelf of bij ‘El Penol’ (de andere benaming voor deze rots). Het handigst is om eerst bij de rots uit te stappen, deze te beklimmen en vervolgens een tuktuk (enige plek in Colombia met tuktuks geloof ik) te pakken voor 8000 COP naar Guatapé. Ook kun je hier een nachtje slapen, wat een hoop backpackers doen, maar dit zou ik alleen doen als je ook watersporten gaat beoefenen ofzo. Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

VII. Eten, drinken & stappen

Je hebt hier heel veel clubs maar de bekendste is toch wel ‘Calle 9+1’. Hier staan redelijk wat toeristen te shuffelen maar ook locals komen hier graag. Toen wij er waren werd er lekker gedraaid en de sfeer was goed. Maar… voordat je op stap gaat wil je een lekker hapje eten en wat drankjes doen. Hierbij wat tips:

 • Humo Bar. Vet lekkere ribbetjes en steak. Plus in een gezellig straatje waar je daarna prima cocktails kunt slurpen.
 • Parque 37. Beetje Hannekes Boom (Amsterdam) maar dan in een parkje. Hier pak je lekker een borrel op je kruk gemaakt boomstam in het ‘bos’.
 • Bonhomia. Zit aan de overkant van Parque 37. Echt fantastische vlees- en kaasplankjes.
 • Burdo. In dezelfde straat als Humo Bar. Hier geniet je van een chique cocktail met de rest van opgedoft Medellin.
 • Café Zorba. Knus Italiaans restaurant met vegetarische pizza’s. Ook al ben ik een rasechte carnivoor, je parmahammetje mis je niet. Ook fantastische desserts overigens.
 • Cambria. Klein tentje in een gezellige straat dat een beetje verscholen ligt (weinig toeristen). Pasta’s en postres.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Bogota

Gigantische stad… Echt gigantisch. Backpackers verblijven meestal in ‘La Candelaria’. Geen idee waarom. Ondanks dat je hier bijna alle hostels vindt, zie je amper goede hotels. Het is een beetje een gribus buurt als je het mijn moeder zou vragen. De (betere) hotels vind je meer richting het noorden in de wijken ‘Chapinero’ en ‘Chicó Norte’. Chapinero (tussen calle 53 en calle 67) vond ik persoonlijk het gezelligst en wat meer authentiek urban Bogota. Probeer hier ergens je hotel / hostel te boeken. In deze wijk kun je ook echt lekker eten en drinken.

What to do in Bogota? Honestly? Door wat tegenvallers en algehele vermoeidheid hadden we gewoon nergens echt zin in. Ja we zijn door La Candelaria gelopen en hebben wat oude gebouwen bekeken (van buiten) maar verder zijn we vooral op terrasjes neergeploft. Uiteraard kun je ‘Mount Monserrate’ op met de kabelbaan. Hebben we (ook al) niet gedaan, maar het uitzicht is mooi en je krijgt een goed beeld van hoe groot Bogota is. Daarnaast heeft Bogota diverse musea waar je onder andere kunt genieten van nog meer Botero. Maar allereerst pak je natuurlijk een ‘free’ city tour mee zodat je de stad beter leert kennen. In de avond ga je lekker een vorkje prikken bij ‘La Fabbrica’, (Chicó Norte) en pak je daarna een craft pilsje bij de Bogota Beer Company.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

San Gil

Outdoor! San Gil is een beetje als de Ardennen maar dan in Colombia. Naast ongelooflijk veel outdoorsporten kun je hier prachtige wandelingen maken in de omgeving. Wat kun je hier doen?

I. Wild Water Rafting (Suaréz river)

Dit was echt fantastisch! Het is een level vijf rivier en het gaat er behoorlijk ruig aan toe. Je wordt zeik- en zeiknat en loopt serieus risico over boord te slaan. Maar maak je geen zorgen, je hebt te maken met echte professionals dus no-time zit je weer in je schuitje. Je hebt ook andere rivieren waar je over kunt raften, maar stel je dan in op bootje varen theetje drinken.

II. Mountainbiking

Krijg een adrenaline kick tijdens het downhillen op je mountainbike door het prachtige landschap.

III. Parapenting boven de Chicamocha Vallei

Parapenten kan op meerdere locaties, maar kies voor de Chicamocha vallei. Je zweeft zo’n 20 minuten boven deze adembenemende canyon. Eet niet te zwaar van te voren, maar zorg ook zeker dat je iets in je maag hebt. Je kan er best een beetje misselijk van worden…

IV. Canopy Circuit

Het was best geinig, maar erg gecontroleerd. Je gaat abseilen, tokkelen en via een high-rope naar de andere kant van de rots schuifelen. Heb je last van hoogtevrees? Misschien niet zo’n goed plan dan…

V. Bungee Jumping

Kost slechts 70.000 COP (20 euro), dus voor de prijs hoef je het niet te laten! Maar vrijwillig de dood in de ogen kijken, met alleen een extra stevig stuk elastiek om je enkels, trekt mij gewoon niet zo.

VI. Guadalupé – Las Gachas

Geen outdoor activiteit, maar skip het niet! Wij huurden met twee andere Nederlanders een brak autootje en zijn op eigen gelegenheid richting Guadalupé gereden. De wegen zijn niet overal even fantastisch, maar dit maakt het wel een bijzonder hilarische rit. Ze organiseren ook tours hierheen. Anyhow, dat dorpje (Guadalupé, wat wel heel leuk schijnt te zijn) hebben we nooit gezien (iets met een verkeerde afslag) maar de ‘Las Gachas’ (gaten) daarentegen hebben we wel aangedaan. Het is een soort lage, rode rivier met jawel ‘gaten’ in de grond. Heel apart! Vergeet je bikini niet mee te nemen en oefen op je slideskills.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

 

Santa Marta

Hysterische kustplaats vanuit waar mensen richting Minca, Tayrona National Park en Taganga reizen. Zou dit lekker skippen als je in een keer door kunt.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Minca

Frisse koele berglucht, ochtendnevel, oerwoud geluiden, rust en heerlijk eten. Breng een bezoekje aan de ‘La Victoria Coffee Farm‘ waar ze nog steeds dezelfde machines gebruiken als in 1892. Beste tijd om te bezoeken is overigens tussen november en februari (oogstseizoen). Het kost 10.000 COP per persoon en hierbij is een bakkie zwart goud inbegrepen. Je kunt er naar toe wandelen (ongeveer anderhalf uur lopen). Sowieso is deze omgeving prachtig om te hiken! Heb je hier geen zin, pak dan een motortaxi.

Verder kun je wandelen richting ‘La Candelaria’, een koffie en chocolade finca waar je ook kunt overnachten. Koop hier je rauwe cacao bonen voor op de terugweg en je bent binnen tien minuten beneden. Ga uitgebreid lunchen, snacken of dineren (of alle drie) bij ‘the Lazy Cat‘. Dit restaurant wordt gerund door een Engels/Colombiaans koppel en ze serveren heerlijke en gezonde maaltijden. Je kunt buiten zitten terwijl je de rivier beneden ziet stromen. Daarnaast verkopen ze in Minca heel, heel veel natuur producten. Je voelt je helemaal zen zodra je de berg afrijdt terug naar het hysterische Santa Marta…

Costeño Beach – Tayrona National Park

Op ongeveer drie kwartier rijden van Santa Marta, ligt Costeño beach. Reken vooral niet op een “normaal”stukje Caribische kust: De zee is woest, wordt heel snel diep en is hierdoor eigenlijk ongeschikt om lekker te dobberen. Er zijn beperkte surf mogelijkheden, maar zorg ervoor dat je een ervaren zwemmer bent. Het contrast tussen de rauwe kustlijn waar de jungle eindigt en de zee begint is een spectaculair panorama.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

San Bernardo Islands – Casa en el Agua

Eigenlijk hoort deze onder het kopje ‘waar we hebben overnacht’. Maar het verdient een apart kop. De Casa en el Agua is echt een unieke plek. Een huis in het water. Juist ja. Na een bootrit van twee uur zie je de Casa opdoemen uit de helder blauwe Caribische wateren en dan denk je: ‘mag ik daar echt slapen’?! Jup. Elke dag spring je (met of zonder kater) vanaf de eerste verdieping zo de zee in. Hierna schuif je aan voor het ontbijt waarna je voorzichtig richting de ‘Bar en el Agua’ schuifelt voor een welverdiende GT.  Vervolgens chill je de hele dag de pan al dobberend in het water. Hoe kom je er? Met hun eigen boot de ‘Tranquiteasy’ van maandag tot en met zaterdag. Boek zowel je bootticket als hangmat, dormbed of private room ver van te voren! De Casa zit bijna altijd vol! Must visit!

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Isla Fuerte – La Playita Hostel

Een tropisch eiland waar je van november tot en met april fantastisch kunt surfen! Het is een rustig eiland waar je echt komt om van de zon te genieten of te surfen dus. Er staat hier een nieuw hostel ‘La Playita’ op een soort van klif met een gigantisch grote palmbomen tuin waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Caribische zee.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Rio Claro

Een mooi natuurreservaat met cabaña’s vlakbij Medellin waar je kunt overnachten. De ‘Rio Claro’ (heldere rivier) loopt dwars door dit park heen. Je kunt hier diverse activiteiten ondernemen zoals raften en tokkelen maar dit is allemaal niet heel spectaculair. Het raften is vanaf vier jaar oud bijvoorbeeld. Ik heb dan ook mensen met de boot door de rivier zien lopen bij gebrek aan stroming… En dat tokkelen, tja idem dito. Met 5 km per uur de rivier oversteken zorgt niet echt voor een adrenaline kick. Wat dan wel te doen? Genieten van oerwoud geluiden, genieten van de natuur, wandelen langs de rivier, zwemmen in de rivier en tot rust komen. Een paar tips:

#1. Als het even kan, ga niet in het weekend

Half Colombia komt hier heen met complete stereo’s en schreeuwende kinderen. Je slaapt niet. Dit is overigens ook iets wat ik niet begrijp van het reservaat dat ze dit gedogen… Bedoel je zit midden in de natuur en die beesten houden hier echt niet van.

#2. Neem extra eten en drinken mee

Je krijgt drie maaltijden per dag maar ik denk dat je oma in het verzorgingstehuis nog lekkerdere prakjes voorgeschoteld krijgt. Daarnaast is het een beetje karig qua hoeveelheid (honger!!). Mocht je liever een wijntje drinken ‘s avonds, neem dan je eigen flesje mee. Ze schenken alleen bier en fris.

#3. Boek de refuge ‘habitación estendar alto’

Dat alto is belangrijk, je slaapt dan namelijk hoog in de jungle waardoor je een prachtig uitzicht hebt. De kamers zijn open waardoor je ‘s nachts alle jungle geluiden kunt horen en de (vaak) keiharde regen op je dak klettert.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Salento – Valle de Cocora of Bosques de Cocora

Je mag Colombia niet verlaten alvorens je hier bent geweest. Deze palmboom vallei is surrealistisch. Ik huppelde als een blij ei, hoofd achterover, op m’n rubberenlaarzen met liefde 10 kilometer door dit prachtige landschap de berg op. Waarom je hoofd achterover? Omdat die palmbomen wel 60 meter hoog zijn! Een paar tips:

#1. Huur rubberen laarzen

Dit kan gewoon bij de entree van de vallei zelf. Voor 5000 COP (€1,50,-) kun je zorgeloos door alle paardenstront en blubber heen walzen.

#2. Neem een paar mueslirepen en een fles water mee

Onderweg vind je geen koffie bar of frisdrankautomaat. En je krijgt gegarandeerd trek van dat gewandel.

#3. Neem een warm vest mee

Beneden kan het in de ochtend best lekker zonnig zijn maar zodra je op 2800 meter hoogte bent is het fris!

#4. Wandel met de klok mee

Bijna iedereen wandelt een route tegen de klok in richting een kolibrie finca, terwijl juist dit stuk minder mooi schijnt te zijn. Wil je direct richting de palmbomen vallei die dit landschap zo karakteristiek maken? Sla dan niet rechtsaf de trail op, maar blijf de weg volgen en loop de route met de klok mee. Na minder dan een half uur sta je in Valle de Cocora. Uitstekende optie als niet zoveel tijd hebt.

#5. Ga vroeg!

De jeeps vertrekken vanaf 06:30 uur in de ochtend vanaf het centrale plein en vertrekken elk half uur. Wij pakten die van 07:30 uur en dat was prima. Het voordeel hiervan is dat het in de ochtend nog zonnig is in de vallei. Tegen de middag begint het meestal te regenen en wordt het mistig. Dat mistige vond ik geen probleem overigens, dat was juist mooi.

Colombia, Salento, Medellin, Bogota, Minca, Cartagena, eiland, caribische zee, strand, zon, Cali, Rio Claro, Santa Marta, San Gil, San Bernardo, veilig

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

BogotaEspacio 94 Suites  | Gelegen in de wijk Chico Norte, twee blokken van Parque de la 93 waar je allerlei gezellig bars en restaurants vindt. Tevens een veilige buurt, waar je ook ‘s avonds prima over straat loopt. Wij boekten een ruime grand suite van ongeveer 50m2, modern ingericht met een woonkamer met (kleine) keuken, een slaapkamer voorzien van riant bed en een luxe en ruime badkamer. Circa 50 euro inclusief goed ontbijt.

Cartagena – Old City Oasis  | Midden in het prachtige historische stadscentrum, bevindt zich dit prachtige koloniale huis. Een unieke plek, voorzien van een zwembad in de patio omringd door weelderig groen. Een ware oase in het altijd warme Cartagena. In het huis vind je vier privékamers en een kamer met zes dormbedden. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning (zeer noodzakelijk in Cartagena), daarnaast kunnen de gasten gebruik maken van een grote gemeenschappelijke keuken. Echte aanrader! Privékamers vanaf 50 euro.

Santa Marta – La Brisa Loca  | Zin in een feestje, veel nieuwe mensen te ontmoeten en wat minder te slapen? Dan is dit je plek: La Brisa Loca is gevestigd in een meer dan 100 jaar oud gerestaureerd herenhuis. Met achttien slaapzalen en suites herbergt het maximaal 90 personen. Op de begane grond een zwembad, op de eerste verdieping een bar (waar regelmatig bodyshots worden uitgedeeld en ontvangen…) en op het dak een groot terras, waar elk weekend een feestje wordt gegeven. Privékamers vanaf 37 euro, dormbed vanaf 10 euro (exclusief ontbijt).

Costeño Beach – La Brisa Tranquila  | Het “rustige” zusje van La Brisa Loca, gerund door dezelfde eigenaren. Strandhutjes, privekamers, dorms en hangmatten op het strand. Uiteraard een gezellige bar er bij, waar het regelmatig tot de late uurtjes doorgaat. Strandhut vanaf 25 euro (exclusief ontbijt).

San Gil – Nirvana Hostel  | Dit redelijk nieuw geopende hostel is gelegen op loopafstand van het centrum van San Gil. Met een zwembad in de tuin om af te koelen na alle intensieve activiteiten. Vanuit het hostel zijn alle denkbare outdoor activiteiten te boeken en de eigenaren zijn ook altijd in voor een potje “Tejo” met de locals. Keuken faciliteiten zijn zeer gelimiteerd voor gasten, maar je kunt er wel 24/7 eten en drinken bestellen. Privékamer vanaf 21 euro.

Salento – Luciernaga Hostel  | Wat dit hostel bijzonder maakt is het kwalitatief goede restaurant met knusse bar. Na een dag door de prachtige natuur gelopen te hebben, kun je namelijk met je glaasje vino tinto bij het haardvuur opwarmen (het kan behoorlijk afkoelen ‘s avonds). Op de meeste dagen van de week is er ook goede live muziek. En het allerbeste? De uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Privékamers vanaf 30 euro.

Rio Claro – El Refugio  | Zie eerder geschreven artikel op deze pagina. Privékamers vanaf  27 euro per persoon, inclusief 3 maaltijden per dag. 

Medellin – AirBnb Poblado  | Tijdens ons verblijf in Medellin hebben we voornamelijk gekozen voor Airbnb’s. Met name in de wijk Poblado is er meer dan voldoende betaalbaar aanbod.

Medellin – Blackpine Hostel  | Vrij nieuw geopend hostel gelegen aan een rustige straat, vlakbij het metrostation van Poblado. Fijne grote keuken, heerlijke binnentuin waar je ‘s ochtends je ontbijtje nuttigt in de zon, alles was heel schoon en wordt gerund door vier Colombianen met verstand van zaken! Aanrader! Privékamers vanaf  26 euro, dormbed vanaf 10 euro, inclusief ontbijt (vergeet je naam niet op het bord te schrijven).

Minca – Casa Loma  | Uniek gelegen op een berg in Minca, met uitzicht tot aan de Caribische zee. Om van dit uitzicht te kunnen genieten, moet je wel met je bagage een flinke trap omhoog lopen (20 minuten). Goede vegetarische keuken en zeer sociale sfeer. Het hostel is voorzien van een gemeenschappelijk toiletgebouw, waar ijskoud bergwater uit de douchekop klatert. Gelijk wakker (…). Je kunt overnachten in rieten hutjes, privekamers, dorm, hangmat of voor het ultieme kampeergevoel mag je er ook je eigen tent opzetten. Je eigen rieten hutje boek je vanaf 25 euro (exclusief ontbijt).

Minca – Casa Elemento  | Alleen om de rit erheen al, moet je hier slapen! 40 minuten achter op een motor slinger je de berg op over glibberige wegen. Geniet van het uitzicht als je durft! Lopen kan ook, dat kost je vier uur. Eenmaal aangekomen plof je neer in de grootste hangmat denkbaar. En als je wilt, mag je er ook in slapen met negen anderen. Het uitzicht is wederom fenomenaal! Verwacht hier overigens geen wifi, je zit echt midden in de natuur. De uitstekende keuken wordt gerund door een Britse dame die van aanpakken weet. Must do! Van te voren reserveren is verstandig om teleurstellingen te voorkomen. Hangmatten vanaf 6 euro (minst comfortabele optie), dormbed vanaf 11 euro en privékamers vanaf 37 euro (exclusief ontbijt).

Terug naar boven.

TIPS DIE WE GRAAG MET JE DELEN

 1. Spreek een woordje Spaans

  Men spreekt amper Engels. maar echt. Ook niet in hotels en restaurants. Om over het openbaar vervoer maar te zwijgen. Op een goede dag reisden we van Rio Claro naar Salento (nog geen 300 kilometer) en misten onze aansluiting in Manizales, dankzij de ongeëvenaarde trage rijstijl van onze bejaarde chauffeur. Op de busterminal werden we uiterst vriendelijk geholpen door de kaartjesverkoper, uitsluitend in het Spaans uiteraard. Hadden we geen enkel woord Spaans gesproken dan waren we waarschijnlijk pas de volgende dag op plek van bestemming aangekomen of een vermogen kwijt aan de taxi.

 2. Ga minimaal een maand

  Er valt zoveel te zien en te beleven en het land is zo gigantisch groot, dat je veel tijd kwijt bent met reizen. Trek gerust een volle dag met de bus uit voor een ritje van minder dan 300 kilometer. Wel genieten van het fenomenale uitzicht natuurlijk.

 3. Hou rekening met elk mogelijk weertype

  Van de bloedhitte aan de Caribische kust tot je voeten opwarmen bij het haardvuur in Salento. Verder staat de airco van elke bus op standje mortuarium.

 4. Hou er rekening mee dat je er wilt blijven