torresdelpaine, patagonia, budget, travel, chili, basecamp, gapyear, mountain, lake, camper,

Ook al hebben we de mooiste tijd in Colombia gehad, Chili is het land dat ons het meest heeft verrast! Geografisch gezien is het sowieso een rare snuiter met z’n 4200 kilometer lange, maar gemiddeld niet meer dan 177 kilometer brede vorm. Hierdoor is de natuur zeer divers en altijd prachtig: Chili heeft het allemaal: De gortdroge, maar adembenemende Atacama woestijn in het noorden, (actieve) vulkanen over de gehele lengte van het land, het machtige Andes gebergte, een indrukwekkend meren district en in het zuiden het Antarctische schiereiland. Deze absurde lengte zorgt ook voor een land waarin ongeveer drie verschillende klimaten heersen. En laten we de wijnregio niet vergeten! Chileense wijnen zijn heerlijk en spotgoedkoop!Ongezouten persoonlijke review

Mensen: Beleefd, heel erg vriendelijk en, net als de rest van de Zuid Amerikaanse bevolking, vol met passie. Alles vanuit de corazon. Serieus nergens ter wereld zoveel verliefde stelletjes gezien die de achterkant van elkaars keel aan het inspecteren waren. In het park, in de metro, in de rij bij de supermarkt. Misschien kwam het omdat het lente was ofzo.

Natuur: Verschrikkelijk divers en overal prachtig. Er zijn 36 Nationale Parken te vinden en we zouden ze allemaal wel willen bezoeken. Vooral het gebied rond en in de Atacama woestijn heeft een onuitwisbare indruk op ons gemaakt!

Type medereiziger: Van alles en nog wat, plus een beetje. Uiteraard veel backpackers in populaire bestemmingen als San Pedro en Pucon, maar ook behoorlijk wat groepsreizen tegengekomen bij de grensovergangen met Argentinië, bestaande uit reizigers van middelbare leeftijd.

Nachtleven: Het nachtleven hebben we zelf beperkt tot voornamelijk bar’s en cafeetjes, maar zeker in Santiago waren er meer dan voldoende clubs om tot in de late uurtjes te dansen.

Eten: Net als de rest van Latijns Amerika houdt men hier van zoetigheid, ‘Manjar’ (de Chileense variant van Dulce de Leche) komt dan ook voor in bijna elk toetje of zoete broodjes. Daarnaast (uiteraard) veel vlees en rode wijn! Terremoto (letterlijk vertaald: aardbeving) is de nationale cocktail (gefermenteerde zoete wijn met ananas ijs). De naam is een verwijzing naar de talrijke aardbevingen die voorkomen, waardoor je staat te schudden op je benen. Verder is Pisco zeer populair!

OV: Alles uitstekend op orde: Tal van busmaatschappijen waarmee je in zeer rijk uitgeruste en luxe bussen werkelijk het hele land door kunt crossen, voor weinig (zou de Nederlandse OV sector een voorbeeld aan kunnen nemen). De hoofdstad Santiago is voorzien van een uitgebreid en modern metronetwerk en overal is een taxi te krijgen.  Let wel op dat je geen vals geld als wisselgeld terugkrijgt, dit is ons één eenmaal overkomen toen we ons ‘s nachts bij ons appartement lieten afzetten. Echter, Uber is in veel gevallen voordeliger dus doe je portemonnee een lol en installeer de app.

Budgetvriendelijk: Nou…nee. Uitzonderingen daargelaten (Het OV en de wijn), is het ongeveer geprijsd zoals je van een West Europees land zou verwachten.

Visum nodig: Wanneer je het land binnenkomt krijg je een stempel en een bonnetje waarmee je drie maanden rustig binnen de grenzen mag blijven. Aangezien we nogal vaak de grens met Argentinië overstaken, hebben we aardig wat stempels in ons paspoort verzameld.

Zouden we er nog eens heen gaan: Zeker! We hebben nog minstens 30 Nationale parken te bezoeken en zouden dolgraag gedurende de winter Patagonië en de Andes verkennen (per snowboard).

santiago, chili, chile, capital, travel, gapyear, andes, bellavista, budget, hostel, hotel, city

Terug naar boven.

Budget & Geldzaken

Valuta  | Chileense Peso, 700 CLP is ongeveer 1 euro.

Pinnen  | Je kunt overal met je gewone bankpas terecht. Maximale geldopname CLP150.000,- (ongeveer €200,-). Wij pinden meestal bij Santander bank zonder extra opnamekosten.

Cash  | In de steden kun je bijna overal met je gewone pinpas betalen. Creditcards uiteraard ook. Met name buiten de stedelijke gebieden, kwam het af en toe voor dat je alleen met cash terecht kon.

Betaalpassen  | Zowel de pas van de ING als Rabobank vertoonden geen streken.

Budget  | Wij hadden 50 euro per persoon per dag begroot. Daar kun je prima binnen blijven mits je (bijna altijd), je eigen ontbijt, lunch en diner verzorgt.

banosmorales, chili, santiago, travel, gapyear, budget, southamerica, backpack, hike

Terug naar boven.

Mobiel, Internet & Elektriciteit

Wifi  |  Overal en uitstekend. Ook vaak gratis WiFi in winkelcentra en in openbare parken. Daarnaast zijn de meeste bussen ook voorzien van WiFi (dat is dan weer niet altijd even geweldig).

Simkaart  | Net als in de rest van Zuid Amerika: de netwerken van Claro en Movistar maken hier de dienst uit. In Chili kun je ook nog kiezen voor Entel en Nextel. Wij hebben het lekker bij ons vertrouwde Claro gehouden.  Voor iets meer dan €10,- koop je een sim met 1Gb welke 1 maand geldig is.

Elektriciteit  |  Zoals eerder gezegd, het is net een West Europees land, elektriciteit is dus niet iets om je zorgen over te maken (tenzij je je vingers in het stopcontact steekt).

valledeluna, sanpedro, atacama, dessert, moonvalley, chili, maanvallei, travel, reizen, budget, gapyear, backpack, zuidamerika

Terug naar boven.

Vervoer 

Bus  |  Het busnetwerk is uitgebreid, efficiënt en betaalbaar. Niet alle busmaatschappijen rijden door het hele land, maar overal zijn grote busterminals waar altijd wel een vlotte aansluiting te vinden valt.  Sur-Bus, Pullman, Condor, JAC, de lijst is oneindig en de prijzen en kwaliteit vrijwel gelijk.

Taxi  | Taxi’s in Chili zijn niet bijzonder goedkoop, en al helemaal niet als je vals wisselgeld terugkrijgt. Gelukkig rijdt Uber ook in Santiago.

Vliegtuig  | Chili heeft een daadwerkelijke lowcost airline: SKY Airline. Bovendien hebben ze met grote regelmaat kortingsacties.  Hier hebben we dan ook gretig gebruik van gemaakt. Santiago is hun uitvalsbasis en vanaf daar vlieg je comfortabel (we kregen regelmatig een gratis upgrade naar stoelen bij de nooduitgang wanneer we daar om vroegen) naar nationale en internationale bestemmingen.

salardetara, sanpedro, chili, gapyear, tussenjaar, budget, reizen, atacama, zoutvlakte, wind

Terug naar boven.

Waar wij zijn geweest 

Van Noord naar Zuid (uiteraard)

San Pedro de Atacama

Ok, een woestijn is sowieso altijd wel een apart landschap, maar de combinatie met maan-achtige valleien, enorme zoutvlaktes, permafrost, vulkanen en flamingo’s, maakt de Atacama woestijn toch wel één van de meest bijzondere plekken op aarde die we hebben bezocht. In grote delen van deze woestijn heeft het al meer dan 400 jaar niet geregend! Overdag is het in San Pedro en in de omliggende valleien snikheet. Wanneer je de omliggende plateaus beklimt zit je al snel boven de 4000 meter en daar is het bijzonder fris. Klappertandend fris zeg maar. De altijd aanwezige en snoeiharde-in your face-blazende-straalstroom van ijskoude wind doet het hierdoor zelfs nog een aantal graden kouder lijken. Daarom: kleed je in laagjes en blijf continu je gezicht insmeren met factor 300. Ik meen het. Beiden waren we kei en keihard verbrand na een dagje op deze hoogte.

Door de hoogte en de droogte (neem een pot super vette zalf mee voor je lippen en je lijf!) leent het gebied zich ‘s nachts uitermate goed voor sterren kijken. Zo goed zelfs dat de ESO (European Southern Observatory) in samenwerking met een aantal andere instanties en de Chileense overheid het grootste sterrenkundige observatiecentrum op aarde gebouwd, ALMA, welke bestaat uit 66 antennes op 5000 meter hoogte. Tip: wil je sterren kijken? Pas je bezoekje aan op de afwezigheid van de maan! Zo’n 10 dagen rond volle maan (vijf er voor en vijf er na) vinden er geen ‘shows’ plaats. Je ziet namelijk geen ene moer.

San Pedro is nogal toeristisch en ligt midden in een woestijn. Als toerist ben je dus wel genoodzaakt om de prijzen te betalen die men daar vraagt, en die liggen nogal een stukje hoger dan de rest van Chili. Daarom hier wat geldbesparende tips om het een beetje betaalbaar te houden.

I. Huur een mountainbike

Werkelijk overal worden mountainbikes ter huur aangeboden. Rondom San Pedro ligt een aantal interessante attracties die makkelijk op de fiets zijn te bereiken, zoals Valle de Luna, Valle de la Muerte, Pukara de Quitor en Garganta del Diablo (duivelskeel). Houd met het fietsen wel rekening met de hoogte. Nee, het ligt niet aan jou dat je binnen twee minuten buiten adem bent.

II. Eet bij de stalletjes rond het stadion

De hoofdstraat van San Pedro is bezaaid met restaurantjes en eettentjes, maar, zoals gezegd, redelijk overpriced! Iets buiten het centrum, langs de sportvelden, staan echter een aantal hutjes, waar alle locals eten. Hier kun je voor weinig van een warme maaltijd genieten. Voor de ambiance hoef je het niet te doen, maar eigenlijk is eten tussen de locals veel leuker dan tussen de toeristen.

III. Huur een pick up truck

Ook voor de verschillende dagtourtjes mag je behoorlijk in de buidel tasten, om vervolgens een busje ingeladen te worden. Echter kun je voor de prijs van anderhalve tour ook een pick up truck huren, (Europcar) waar makkelijk vijf personen in kunnen. Je hebt dan bovendien de tijd en vrijheid om interessante bezienswaardigheden te combineren. Vergeet niet je tank vol te gooien voor je San Pedro verlaat! Er zijn geen andere benzinestations in de wijde omgeving! Vraag ook aan je hostel / hotel eigenaar of de plekken die jij wil bezoeken daadwerkelijk zonder gids bezocht kunnen worden. Het laatste wat je wil is verdwalen in de woestijn… Zo bezochten wij Salar de Tara (een must!!) wel met een tour. Al zittend in het busje was ik blij dat we door een gids werden gereden. Alles in de omgeving lijkt op een gegeven moment op elkaar. Zelf waren we nooit van deze vlakte veilig terug in San Pedro gekomen.

IV. Neem voldoende cash mee

Er is slechts een beperkt aantal geldautomaten in San Pedro en deze zijn regelmatig leeg. Of men is hard bezig de boel leeg te pinnen. Echt waar, rijen van 50 meter voor de pinautomaat waren geen uitzondering.

san pedro, atacama, chili, reizen, tussenjaar, budget, sterrenkijken, andes, zoutvlaktes

Santiago

De moderne hoofdstad van Chili, met op de achtergrond de indrukwekkende Andes. Ongeveer 40% van de Chileense bevolking woont in of rond deze stad. We vonden het een prettige stad en er waren meer dan voldoende gelegenheden om je een aantal dagen goed te vermaken. Patio Bellavista bijvoorbeeld, een buurt pal ten noorden van de rivier, bezaaid met barretjes, restaurantjes en nachtclubs. Of Barrio Lastarria, waar je van je koffie geniet op een terras in de zon. Zoals in meerdere steden in Zuid Amerika wordt ook in Santiago op zondagochtend een aantal hoofdwegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De wegen zijn dan gevuld met fietsers, hardlopers, skaters, wandelaars en noem maar op. Erg goed initiatief, waar zeer gretig gebruik van wordt gemaakt door de inwoners van Santiago. Zouden ze in de grote steden van Nederland ook mogen initiëren.

I. Cerro San Cristobal

Zo’n beetje de populairste toeristenattractie van de stad, maar toch een bezoekje waard. Het is een 800 meter hoge heuvel en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad. Voor een paar euro brengt een kabeltreintje je naar de top, selfiestickende toeristen zijn de norm. Het is ook mogelijk om naar boven te lopen via een vijf kilometer lange route over de flank van de berg. We hebben deze route een aantal keer gerend om toch aan onze sportieve plicht te voldoen.

II. Baños Morales

Op ongeveer twee uur rijden van Santiago ligt het gehucht Baños Morales. Dit is het beginpunt van een prachtige, doch pittige hike naar de San Francisco gletsjer. De route voert je door een vallei omhoog, geflankeerd door imposante bergwanden. Deze hike wordt ook als dagtour aangeboden door een aantal reisorganisaties vanuit Santiago (à 100 USD per persoon…), maar je kunt zelf prima de Turmaipo bus nemen vanaf metrostation Bellavista de Florida.

III. Freeguided Tour / Begraafplaats

Zoals in zovele Zuid Amerikaanse steden, wordt ook hier een ‘gratis’ wandeltour aangeboden door het centrum van de stad. Verzamelpunt is op de stoep van het Bellas Artes Museum. De toer voert langs een aantal marktgebouwen en wordt afgesloten met een bezoek aan Cementerio General (de centrale begraafplaats). Deze begraafplaats is bijna 200 jaar oud en doet ook dienst als openlucht museum, voorzien van complete mausolea. Een zeer interessante plek om te bezoeken! Sowieso zijn dergelijke city tours een aanrader als je zin hebt om nieuwe mensen te ontmoeten.

IV. Bus naar Mendoza

Okay niet in Chili, maar toch handig om te noemen als mogelijke optie. Op dezelfde hoogte als Santiago, echter aan de andere kant van de Andes, ligt de populaire Argentijnse stad Mendoza. Deze regio staat bekend om haar uitstekende (malbec) wijnen. Zelf vonden we Mendoza verder niet een hele interessante bestemming (lees: suf), maar de busrit dwars door de Andes is echt adembenemend! Met name tijdens het beklimmen van de bergpas Los Libertadores zaten we met de neuzen tegen de ramen geplakt om de schitterende omgeving in ons op te nemen. Eenmaal de grens over met Argentinië (trek hier rustig drie uur voor uit, efficiëntie kennen ze niet), passeer je op links de hoogste berg van Zuid Amerika (7km hoog) de Aconcagua! Helaas hadden we door miscommunicatie met het National Park geen tijd meer om deze van dichtbij te bekijken, gemiste kans! In Mendoza kun je dus wijnen proeven. Stel je echter geen idyllische landweggetjes voor zoals in de Franse Médoc. Je kunt het meer vergelijken met een groot industrieterrein vol wijnranken.

V. Eten, drinken & stappen

De populairste wijk van Santiago: Bellavista! Centraal in deze wijk ligt Patio Bellavista, echter is dit een nogal commercieel en toeristisch gebeuren. Kies liever voor de kleinschaligere restaurantjes en barretjes in de straten om de patio heen! Onze favoriet de Kross Bar met heerlijke speciaal biertjes van de tap!

santiago, andes, chili, costanera, reizen, gapyear, hoofdstad, budget, andes, tussenjaar, burnout

Valparaiso

Valparaiso is een grote havenstad en in vroegere tijden een zeer belangrijke doorvoerhaven. Totdat het Panama kanaal geopend werd en de schepen niet meer hoefden om te varen. Deze rauwe kustplaats, op anderhalf uur rijden van de hoofdstad, kenmerkt zich door in allerlei kleuren geverfde huizen en overal aanwezige streetart. Meestal mooie kunstwerken waar veel tijd en aandacht in is gaan zitten, maar ook zo’n beetje elk vrij plekje muur is getagd. Valparaiso was de eerste stad in Chili met een brandweerkorps bestaande uit vrijwilligers en heeft 25 brandweerkazernes, allen uitgerust met gedoneerde brandweerauto’s van landen over de gehele wereld. Dit grote aantal kazernes is overigens wel noodzakelijk, er is namelijk nogal veel brand in Valparaiso. De reden hiervoor? Het elektriciteitsnet, dat bovengronds loopt en als een soort houtje touwtje netwerk aan elkaar geknoopt is via lantaarnpalen.

In Valperaiso kun je tevens diverse city tours meepakken (historische, graffiti en de reguliere tour). Maar eerlijk gezegd? Ik zou niet nog een keer naar Valperaiso gaan. Zo bijzonder vond ik het niet.

valparaiso, havenstad, chili, brandweer, graffiti, art, reizen, tussenjaar, vinadelmar, kunst, tag, haven

Concepcion

Tja, Concepcion, het leek ons een leuke tussenstop omdat de busreis anders wel erg lang zou duren, maar uiteindelijk zijn we niet veel verder gekomen dan een bezoekje aan het winkelcentrum. Het staat bekend als studentenstad, maar wat de aantrekkingskracht op deze studenten is, buiten de aanwezigheid van een groot aantal universiteiten uiteraard, is ons niet helemaal duidelijk geworden. Je mist vrij weinig als je deze stad besluit over te slaan. Een Argentijn, die hier voor zijn werk een tijdje verbleef, vroeg ook aan ons waarom we in vredesnaam in Concepcion waren beland.

sanpedro, mountainbike, woestijn, dessert, atacama, chili, reizen, budget, maanvallei

Pucon

Toeristisch, maar gezellig stadje gelegen aan het Villarica meer, met uitzicht op…de Villarica vulkaan. Je struikelt over de outdoor organisaties die allen ongeveer dezelfde activiteiten aanbieden. Meest populair is de beklimming van de zeer actieve Villarica vulkaan inclusief bezoek aan de krater. Je kunt dan in de krater kijken en zo de lava zien. Wij hebben zelf een mountainbike gehuurd om rond te fietsen en hebben op eigen houtje wat hikes in de mooie omgeving gemaakt.

pucon, villarica, chili, vulkaan, meren, reizen, tussenjaar, budget, actie, toerist

Ensenada

Niet meer dan wat restaurantjes, campings en cabanas in flauwe bocht aan de voet van de Osorno vulkaan. Prima uitvalsbasis aan het meer om de vulkaan te bezoeken en de nabij gelegen Petroheu watervallen. Op de flank van de vulkaan is een piepklein skigebied waar je in de winter een dagje  de pistes af kunt crossen.

osorno, petrohue, vulkaan, watervallen, chili, nationaal park, reizen, tussenjaar, gapyear

Puerto Varas

Eindpunt van onze kamper-tour, gelegen aan hetzelfde meer als Ensenada. Veel Duitse invloeden die zijn terug te vinden in de architectuur van de huizen. Verder valt er niet superveel te beleven, maar een leuk en mooi stadje om te bezoeken als je toch in de buurt bent.

Torres del Paine

Dit is geen stad, maar drie naast elkaar staande pieken die boven een meer uit torenen. Werkelijk één van de meest dramatische en indrukwekkende stukjes natuur die we hebben bezocht. Je moet er trouwens wel flink wat moeite voor doen om ze van dichtbij te aanschouwen. Vanaf basecamp is het een behoorlijk pittige wandeling van meer dan 11 kilometer, over bergflanken en door een bos. Het venijn zit hem in de laatste twee kilometer, dit is gewoon omhoog klauteren over grote rotsen en een kaal geblazen bergflank, maar de beloning om daar de staan met die drie torens die machtig en schril boven je uit torenen is werkelijk onbeschrijfbaar mooi.

torres del paine, trekking, bergen, chili, patagonie, camper, budget, gapyear, tussenjaar

Punta Arenas

Zeer zuidelijk gelegen havenstad, officieel al onderdeel van de Antarctische regio. Vanaf hier worden verschillende expedities richting Antarctica gestart. Wij gingen hierheen om onze Wicked camper op te pikken, zodat we heel Patagonië vanaf het zuiden tot aan het noorden konden doorkruisen. Prima plek om je laatste outdoor spullen voor weinig in te slaan, verder vooral koud en winderig!

Terug naar boven.

Waar wij hebben overnacht

San Pedro de Atacama – Sol Atacama | Zeer klein, knus en basic hostel, gerund door een super aardige half Chileense, half Franse gast. Mountainbikes kun je bij hem huren, en hij heeft ons een middagje meegenomen om door de Garganta del Diablo (Duivelskeel) te fietsen. Qua comfort stelt het niet zoveel voor, maar wel gezellig! Privékamer met gedeelde badkamer voor 30 euro.

San Pedro de Atacama – Casa Toconao | Geen hostel maar een huis (meer Airbnb idee). De eigenaren sliepen een deur naast ons. Slechts 3 privékamers en één gedeelde badkamer. Wel ruime woonkamer en goed uitgeruste keuken. Dramatische WiFi maar dat is overal in San Pedro. Privékamer met gedeelde badkamer rond de 34 euro.

Santiago – Castillo Surfista Hostel | Sociaal hostel in Providencia in een oud herenhuis. Zowel slaapzaal als privékamers. Privékamer met gedeelde badkamer, inclusief simpel ontbijt voor 28 euro.

Valparaiso – Hostel Limon Verde | Wij bezochten Valpariaso met twee Nederlandse zussen en besloten daarom een appartementje te nemen met alle noodzakelijke voorzieningen. Het was gelegen op een heuvel in de buurt van een aantal leuke barretjes en cafeetjes. Voor iets minder dan 50 euro per nacht boek je een appartement voor vier personen.

Concepcion – Alto Lyon Appartementen | Een prima afgewerkt appartement met alle voorzieningen die daar bij horen. We zijn het appartement ook niet heel vaak uitgeweest, omdat er verder niet zoveel te beleven viel. Twee-persoonsappartement vanaf 42 euro per nacht.

Pucon – Kutrawle Hostel | Op slechts 10 minuten loopafstand van het centrum van Pucon, staat dit hostel geheel opgetrokken uit hout, hout en nog eens hout aan de hoofdweg. Een vrijstaand huis ‘omgebouwd’ tot hostel. De faciliteiten zijn prima, maar je zit hier niet om te socializen. Iedereen is nogal op zichzelf. Wel lekker goedkoop: Privékamer vanaf 22 euro per nacht, exclusief ontbijt.

Ensenada – Camping Montana | Een van de vele campings die we tijdens onze campertrip bezochten, pal aan het meer met uitzicht op de Osorno vulkaan. Standplaats voor Kempi, met elektriciteit, 10 euro.

Puerto Varas – Hostal 5 Adobes | Midden in het centrum, wederom een omgebouwd huis dat nu dienst doet als hostel. Twee wat oudere lieve dames maken hier de dienst uit en zijn bijzonder behulpzaam. Party? Eh nee… Privékamer met eigen badkamer voor 50 euro per nacht, inclusief ontbijt.

Torres del Paine – La Paz prefecture campsite | Gratis camping voor iedereen die de populaire route naar Torres del Paine gaat hiken. Warme douche en schoon toilet gebouw. Wat heeft een mens nog meer nodig? 

Punta Arenas – Hostel Doña Irma | Het lijkt een trend, maar Irma is een super lieve oudere dame, die de slaapkamers van haar kinderen, die al lang de deur uit zijn, omgebouwd heeft tot privékamers en stelt zodoende d’r pensioentje veilig. ‘s Ochtends maakt ze met veel zorg warme broodjes op een ouderwets houtfornuis. Privékamer met gedeelde badkamer en ontbijt voor 35 euro.

Terug naar boven.

TIPS DIE WE GRAAG MET JE DELEN

 1. Combineer je bezoek aan Chili met Argentinië

  Het aantal keer dat we de grens zijn overgestoken met Argentinië is bijna niet meer te tellen. Aan weerszijden van de Andes liggen in beide landen interessante en mooi plekken om te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat zoiets als een Schengen verdrag niet bestaat, dus voor je het ene land uit bent gestempeld en het andere land toegelaten bent, ben je rustig twee en een half uur verder. Tranquilo hombre!

 2. Neem geen groente en fruite mee als je de grens oversteekt

  We weten niet of het landje pesten was of écht noodzakelijk, maar het is verboden om fruit of groenten mee te nemen over de grens. Stonden we daar met ons campertje volgeladen met boodschappen voor ons epische tripje. Gelukkig kneep de douanier een oogje toe toen we even lieten vallen dat Maxima onze koningin was en mochten we de boel toch meenemen.

 3. Hou rekening met elk mogelijk weertype

  Van de bloedhitte in de Atacama woestijn tot de Antarctische regio in Punta Arenas. Het kan verkeren en dat doet het ook!

 4. Vlieg met SKY Airline

  Door de lang gerektheid van het land is het aan te bevelen om met SKY te vliegen, helemaal als je op tijd je tickets boekt of gebruikt maakt van de veel voorkomende actie tarieven, kan dit behoorlijk wat tijd en geld schelen.

 5. Huur een (Wicked) camper

  Okay, het is niet goedkoop. Maar wat een vrijheid om zelf te bepalen waar je heen rijdt, wanneer je dat doet, hoeveel tussenstops je maakt en natuurlijk het kamperen zelf. Ja, soms is het wildkamperen (campings die dicht zijn wegens het laagseizoen..) en dus wild douchen, wild koken, wild ‘alles’. En nee ik ben eerlijk, zo’n busje slaapt ook voor geen meter. Na twee weken in ‘Kempi’ was ik zo stijf als een hark. Maar het was echt fantastisch! Zie ook deze blog voor wat foto’s van onze Wicked camper.

Terug naar boven.