Wereldreis, reis, reizen, kiezen, bestemmingen, bestemming, plaats, plek, keuze, budget, kosten, wereld

Men neme een fles rode wijn (of een andere alcoholische versnapering), guur en nat typisch Hollands weer en een fijn muziekje op de achtergrond in een prettig verwarmde huiskamer. Bottomline, je moet er gewoon goed voor gaan zitten, niet in een hurry zijn en vooral de bevestiging krijgen (door o.a. het weer) dat het een uitermate briljant idee is van jezelf om nieuwe plekken te gaan bezoeken.


De 10 geboden

I – Praat met mensen

Wie is er al geweest? Wat was zijn/haar ervaring? Is dit een beetje het zelfde type mens als jij?

II – Ga op je gevoel af 

Als je niet naar China wil, gewoon omdat het je ‘niet trekt’. Echter, iedereen zegt: ‘het is zooo fantastisch’. En jij denkt alleen maar: ‘hm’. Gewoon lekker wat anders kiezen. Kans is groot dat je er met een vooroordeel heen gaat en je, je eigen self-fulfilling prophecy creëert.

III – Lees je in 

Lees je in via het internet, met name blogs! Maar laat a.u.b. de Lonely Planet links liggen want daar is echt alles Halleluja en Amen.

IV – Bepaal welk type reiziger jij bent

Kom er achter wat voor type reiziger je bent en wat je leuk vindt. Houd je van grote steden? Wil je juist veel meer de natuur in? Vind je het niet erg om alle comfort achter je te laten? Ben je meer van het zien of juist van het doen? Wil je veel mensen ontmoeten? Of houd je meer van een teruggetrokken bestaan? Dit soort vragen kunnen je helpen om te kiezen voor bijvoorbeeld de binnenlanden van China of juist dat tochtje met de motor van noord naar zuid Vietnam.

 V – Je budget komt later

Dit financiële plaatje komt na je droombestemmingen. Ga eerst kijken waar je echt graag heen wilt en kijk pas daarna wat dat zo ongeveer gaat kosten. Zo voorkom je dat je bij voorbaat dingen gaat afstrepen omdat je denkt dat het te duur is. ZONDE!

VI – Koop een wereldkaart

Schaf een grote wereldkaart aan en hang deze aan de muur. Koop tevens lekker ouderwets een paar prikkers en check je verstofte naaidoos voor een draadje. Kijk vervolgens waar je heen wil en hoe je route er dan ongeveer uit zou komen te zien. Dit geeft inzicht in mogelijkheden en ‘onmogelijkheden’. Wil je bijvoorbeeld naar Israël en Iran? Ga dan éérst naar Israël want de Mossad vindt Arabische stempeltjes in je paspoort niet zo leuk. Heb je al wel zo’n stempeltje? Schaf een nieuw paspoort aan! Of bereid je voor op een zeven uur lang durend interview over de moord op Theo van Gogh en jouw persoonlijke band met ISIS.

VII – Leg niet alles vast

Boek hooguit een paar vluchten want het kan zomaar zijn dat een land best wel tegenvalt. Of omdat je andere reizigers tegenkomt die je overhalen met hen naar Japan te gaan in plaats van Fiji. Of omdat je ergens bent waar je het zo vreselijk naar je zin hebt, je visum het toelaat dat je besluit: ik blijf langer.

VIII – Wil niet te veel zien

Als we Azië over konden doen hadden we liever op een wat langzamer tempo gereisd en meer willen ervaren dan zien. Langer op plekken willen kunnen blijven in plaats van het continue (moeten) hoppen is ontzettend waardevol en stukken minder vermoeiend. Het gevaar daarnaast van te veel willen zien  is dat je op een gegeven moment een prachtig natuurwonder aanschouwt en denkt: ‘Hartstikke mooi! Hoe laat gaat de bus?’.

IX – Durf los te laten 

En wanneer je dan eenmaal onderweg bent, durf je initiële plan los te laten. Je gevoel (alweer) is hierin heel belangrijk. Zo hadden wij van te voren bedacht (en besproken) dat we heel graag naar Peru en Bolivia wilden afreizen. Eenmaal in Colombia vonden we het er zo fantastisch dat we bijna 2.5 maand zijn gebleven. Heel eerlijk? We hadden gewoon geen zin meer in Peru en Bolivia en zijn na vier dagen ceviches vreten en Pisco Sours klappen in Lima (toch nog dat Inca stempeltje) direct doorgevlogen naar Chili.

X – Bepaal wat het doel is van je reis

Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je, je goed moet afvragen waarom je deze reis gaat ondernemen. Is het een Gapyear om te resetten? Is het puur omdat je heel veel van de wereld wil zien? Is het omdat je een moeilijke tijd te verwerken hebt? Omdat je veel wilt leren? Wat is het doel van je reis? Kijk of je bestemmingen kunt vinden die hier bij aansluiten.