12 redenen om een sabbatical te nemen

Categories Persoonlijke ontwikkeling
creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,

Waarom zou je een sabbatical, gapyear, tussenjaar, breekjaar of hoe je het ook wilt noemen, nemen? Waarom zou je, je succesvolle carrière on hold zetten?  Wat heeft het voor zin? Wat is het waard? Wat voegt het toe aan je leven? Hierbij 12 redenen om te beginnen met sparen en jezelf het grootste cadeau van je leven te doen: een lange adempauze.

I. Om jezelf af te vragen: ‘Waar ben ik nou helemaal mee bezig?’

‘Zou je niet eens over je leven na denken?’ ‘Sorry man, te druk’ (de ironie). Velen van ons zitten vast in een dagelijkse sleur. Een vaak drukke en vermoeiende routine waar lastig uit los te breken valt. We zijn ons door de drukte niet bewust van wat we nu eigenlijk met ons (enige) leven aan het doen zijn. Dit omdat we geconditioneerd handelen en denken door de wijze waarop onze maatschappij, werk en leven is ingericht. Leren, werken, pensioen, kassie wijle.

Is het niet gek dat we maar door denderen en starten met het ‘echte’ genieten als we 65 zijn? Waarom zit er nergens een adempauze tussen? Een sabbatical stelt je in staat om goed over de vraag ‘Waar ben ik nou helemaal mee bezig?’ na te denken. Nee, die vakantie van drie weken naar Platja d’Aro telt niet. Wanneer je eindelijk een beetje relaxt bent, je over je leven begon na te denken kan je, je Speedo al weer inpakken en zit je drie dagen later met een bruin kleurtje weer op kantoor. Zo van de Costa Brava terug in de sleur. En al die goede voornemens? Zo vergeten.

II. Je brein heeft pauzes nodig om productief te zijn

Er is de laatste jaren ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar het brein, de werking ervan en de effecten van het huidige gebruik op onze levenskwaliteit. Zo blijkt onder andere dat er een limiet zit aan onze cognitieve bronnen (geheugen, aandacht & zelfcontrole). In onze kenniseconomie, waar velen van ons onderdeel uitmaken (zo’n 40 jaar…) vragen we heel veel van die bronnen, dag in, dag uit. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat we continue bezig zijn deze bronnen uit te putten.

Je brein is net een spier. Je kunt hem versterken of (volledig) uitputten . Door een lange pauze te nemen laad je deze spier weer op waardoor je, je mentaal beter en sterker voelt en je verbeteringen ziet in je prestaties (ik spreek uit ervaring). Het is essentieel om ons brein langere tijd rust te gunnen en weer op te laden. Je wordt er niet dommer van. Integendeel. Ik zou er voor pleiten dat heel Den Haag een break pakt, van een jaar ofzo. Eens even kijken hoe de partijprogramma’s er dan uit zien.

III. Omdat je creatiever & innovatiever wordt van een écht lange pauze

Zoals benoemd in het tweede punt: je hersenen (maar ook je lijf) schreeuwen om een time-off. Zie deze inspirerende TED talk van de designer Stefan Sagmeister over de waarde van een career break. Elke zeven jaar sluit hij zijn studio in New York om een jaar lang zijn creatieve visie te vernieuwen en te verjongen. Waarom zou je pas in je pensioen van het leven gaan genieten als het op je 32e ook kan en op je 39e weer? En nog een paar keer? Gewoon om je lijf en je geest weer op te laden. Productiever, creatiever en innovatiever terug te keren op je werk? Heeft een werkgever daar ook niet veel meer aan?

creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,
De huidige situatie: We leren 25 jaar, we werken 40 jaar en genieten dan nog 15 jaar van ons pensioen

 

creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,
Hoe het ook kan: Trek 5 jaar van je pensioen, neem 5x een sabbatical. Je bent maar 1x jong…

IV. Neem een pauze van het leven waarvan je denkt dat het bij je past, en ontdek wie je wilt zijn

Wil jij wel echt het leven leiden dat je nu leidt? Met de enorm lange werkdagen, weinig eigen tijd en projecten die je moet realiseren waarvan je, je diep van binnen afvraagt wat voor waarde ze toevoegen? Ben jij echt die persoon die al die spullen nodig heeft? De dure etentjes? De nieuwste gadgets? We zijn zo goed geworden in leegtes opvullen met nog meer leegtes om één enkele vraag te maskeren die ons allen bezighoud (zo niet angst inboezemt): ‘Wat is de zin van het leven? Wat is de zin van mijn leven?’ Ontdek tijdens een sabbatical wie je wilt zijn als persoon.

V. Burnout & ander hoog cortisol level ellende voorkomen

In onze prestatiemaatschappij, waarin de mentale belasting hoog is, het ‘niet goed genoeg (zijn) gevoel’ immer aanwezig lijkt, ligt een burnout en een depressie op de loer. We gaan maar door als een stelletje marathonlopers waarbij je van sommige renners denkt: ‘die valt zo dood neer joh!’. In deze stressvolle en steeds ingewikkelder wordende wereld, waarin we continue meten in succes en falen en veel zaken zien als één grote competitie, is het verschrikkelijk lastig om niet de perfectionist uit te hangen en te streven naar meer en nog beter. Dit alles ten koste van ons lijf en onze geest.

Denk nog even terug aan die gigantische grijze spier in je knappe kop. Weet je waarom het zo lang duurt voordat mensen van een burnout hersteld zijn? Omdat ze hersenschade hebben opgelopen. Geen grap. Daarom is het ook verwonderlijk dat er nog steeds werkgevers zijn die oprecht gepikeerd raken over het feit dat Jeroen van afdeling X na drie weken ‘uitrusten’ op de bank nog niet terug is op kantoor. Jeroen zijn hersencellen zijn weer aan het aangroeien namelijk. En dat kost tijd. Wees dit voor! 1 op de 7 mensen in Nederland overkomt het namelijk. Gun jezelf een pauze. En bekijk je eigen gedrag eens goed van een afstandje om te ontdekken of jij jezelf ook aan het uitputten bent. En voor wie…

creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,

VI. Stop met achterstevoren te leven

Mensen proberen vaak achterstevoren te leven: ze streven ernaar meer spullen of meer geld te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, om gelukkiger te zijn. Maar eigenlijk werkt het precies andersom: eerst moet je ernaar streven te zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je werkelijk moet doen, om te kunnen hebben wat je wilt. – Margaret Young.

Zo, die kwam bij mij wel even binnen. Door jezelf een sabbatical cadeau te doen leer je van voor naar achter te leven. Leer je in te zien wat echt van belang is voor je leven, waar je NU echt gelukkig van wordt. Bewaar niet alles voor later, met je artrose heup en je kunstgebit.

VII. Krijg je energie & bevlogenheid terug

Sinds ik terug ben krijg ik van iedereen om mij heen te horen dat ze mij energiek vinden, dat ik dat uitstraal. En dat ik oprechte bevlogenheid laat zien over de dingen waar ik nu mee bezig ben. Dat gevoel had ik lang niet ervaren. Ik heb ontzettend veel zin om van alles en nog wat op te pakken, te ontdekken, te leren, te ontwikkelen, noem maar op. Een jaar lang opladen is echt een cadeautje geweest voor mijn mentale gezondheid. En daarmee algehele welzijn.

VIII. Dikke doei met je altijd ‘aan’. Ik ga lekker een jaartje in ‘off mode’.

We leven in een wereld van ‘hyperconnectiviteit’. Generatie HD noemen ze dat ook wel. ‘Head Down’. Serieus, ik heb het ook niet verzonnen. Altijd maar op de smartphone, de tablet, laptop, voor de pc, gewoon altijd online en overal. Op ongelooflijk veel vlakken heeft de technologie ons leven verrijkt en makkelijker gemaakt. Maar het lijkt ons ook te beheersen. Door altijd maar online te zijn, voor ons werk en in ons privéleven worden onze hersenen ‘gegijzeld’ (Prof. Dr. Theo Compernolle). Door een jaar (langere periode) los te komen van je outlook,  het internet, het nieuws, de TV, gewoon al die prikkels word je bijzonder zen. Je gaat een leeghoofd ervaren. En dat is bijzonder lekker, bijzonder schaars in een wereld waarin we meer aan dan uit staan.

creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,

IX. Ervaar een lege agenda

Een heel jaar lang had ik géén agenda. Ik had werkelijk geen idee op maandag wat ik het daaropvolgende weekend ging doen. Überhaupt waar ik dan zou zijn.  We worden zo verschrikkelijk geleefd door die belachelijke overvolle agenda, dat de zogeheten ‘hurry sickness’ zich als een ware epidemie heeft verspreid. Op mijn hele reis zijn de zinnen ‘druk man’, ‘sorry ben druk’, ‘pfff zo druk deze week, helemaal kapot’ echt nul keer mijn lippen ontglipt. Kan je een dikke Porsche voor de deur hebben, maar ik vond dat pas een luxe.

X. Je komt aan dingen toe waar je nooit aan toe kwam & ontwikkelt je als mens

Ik heb een nieuwe taal geleerd (een ‘poquito’ dan), mijn adem drie minuten lang leren inhouden om zo tot 23 meter in de oceaan te duiken, vrijwilligerswerk mogen doen, belachelijk veel boeken gelezen, wordpress skills (met een beetje frustratie) opgedaan, heel snel leren aanpassen aan nieuwe situaties en culturen, kwetsbaarder leren opstellen, meer open minded te zijn, leren risico’s te nemen, los te laten en ga zo maar door. Oh en ik ben natuurlijk Gapyear for Grownups gestart. Iets wat ik ook niet had gedaan als ik nu nog de maandrapportage zat te typen.

creatief, maatschappij, risico, wereld, landen, culturen, vrijwilligerswerk, bevlogen, energie, werken, leven, presteren, leren, reizen, reis, wereldreis, innovatief, productief, hersenen, brein, lijf, geest, vakantie, sabbatical, gapyear, breekjaar, tussenjaar, pauze, ontwikkelen, uitrusten, burnout, leven,

XI. Zie wat van de wereld, op je dooie gemak

Afgelopen week was ik bij een vriend over de vloer. Die vertrekt voor drie weken naar Colombia. Vanaf het moment dat hij het huis verlaat tot het moment dat hij weer op Schiphol staat weet hij exact waar die slaapt, wat hij gaat zien, wat hij gaat uitgeven, gewoon alles. Een andere vriend van mij is net terug van drie weken Argentinië plus een plukje Uruguay. Ik heb hem aangeboden een weekje extra vakantie te boeken om uit te rusten. Die gozer zat om de drie dagen in een vliegtuig.

Die manier van vakantie ‘vieren’, alles willen zien in een zo kort mogelijke tijd en daardoor niet echt iets beleven, dat hoeft niet op een gapyear. Gedurende een sabbatical gaat het meer als volgt: ‘Drie maanden visum voor Argentinië?’ ‘Top! Geen enkele Argentijnse bodega wordt overgeslagen!’ Of wat dacht je van een maand in New York City wonen? Een yoga retraite in de heuvels van Ubud? Swahili leren tussen de Nijlpaarden in Tanzania? Of wat dan ook. Gewoon omdat je tijd hebt, omdat het kan, maar vooral om alles bewust mee te maken.

XII. Het grote (fantastische) onbekende

Onze levens zijn zo uitgestippeld, we houden zo van vastigheid, geen verrassingen, dat we het onbekende, waar vaak juist hele mooie dingen uit voort komen, moeilijk weten te omarmen. Het onzekere. Een jaar lang leven met allemaal verrassingen, nieuwe omgevingen, mensen en culturen verrijkt je. Echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *