Waarom risico’s nemen je leven leuker maakt

Categories Persoonlijke ontwikkeling
risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

Toen ik wereldkundig maakte dat ik mijn ontslag brief had ingediend was er een aantal mensen op zijn zacht gezegd geshockt: ‘Wat een risico zeg!’ ‘Heb je hier echt goed over nagedacht?’ Euhm, ja? Er zijn denk ik nog steeds duizenden andere banen als ik terugkom? Dus daarmee is dit ‘risico’ dan toch gemitigeerd? Omdat een dergelijke actie buiten de denkbeeldige kaders valt van onze keurig aangeharkte voortuintjes maatschappij, konden velen de afwijking van het standaard gedrag lastig bevatten. En waarom is dat zo? Waarom vinden we het nemen van risico’s zo lastig?

Gij zult meer risico’s nemen

Ondanks dat ik er een jaar tussen uit ben geweest was terug komen in Nederland alles behalve overweldigend of choquerend. Niets gaf mij het gevoel van: ‘Wat heb ik gedaan?!’ Alles was nog hetzelfde! Op een paar vrienden met voortplantingsdrang na. Het enige wat een beetje wijziging had ondergaan was ik zelf. Nu is het niet zo dat ik dusdanig ben veranderd en elke zaterdag op de Dam met wapperende dreadlocks petities sta te verzamelen voor het behoud van de aarde. Nee. Ik denk dat je na een zekere leeftijd op zich redelijk weet wie je bent (ook al verlies je dit soms uit het oog).

Afgelopen jaar heeft mij een aantal inzichten gegeven (of versterkt) in relatie tot mijn manier van leven van voor de grote reis. Onder andere het fenomeen ‘werk’ en hoe ik nu invulling wil geven aan dit alles. Eén van de dingen die ik met mijzelf afsprak, hurkend onder een duizenden jaren oude gletsjer, was: blijf risico’s nemen! Want hoe klein ik mij toen ook voelde onder die imposante laag ijs, hoe meer ik besefte dat het nemen van een dergelijk ‘risico’ mij zoveel groots had gebracht. Namelijk: het mooiste jaar van mijn leven. Des te nieuwsgieriger werd ik naar wat er nog meer zou kunnen gebeuren als ik ‘risico’s’ blijf nemen.

risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

Begeef je in ‘The Golden Third’

Terwijl veel zogenaamde risico’s nergens op slaan en we als mens erg veel moeite hebben met het omgaan van de onzekerheid die komt kijken bij het nemen van risico’s, is het oprecht het meest briljante wat je kunt doen. Risico’s maken het leven interessanter, aantrekkelijker en eerlijk gezegd een tikkeltje spannender. En het mooie is: Ook de wetenschap heeft aangetoond dat mensen die méér risico’s nemen gelukkiger (en vaak ook succesvoller) zijn. Hoe doe je dit dan? Door je in de magische ‘golden third’ te begeven.

De wat? De golden third. Psychologen kunnen middels een score op de schaal van 1 tot 100 aangeven hoe groot iemand zijn of haar neiging is tot het nemen van risico’s. Waarbij iemand die 1 scoort een extreme variant van Agorafobie heeft, en iemand met een score van 100 is een adrenalinejunkie met een doodswens.

risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happinessWat je in deze klok grafiek ziet is dat de meeste mensen gemiddeld  scoren wat betreft de neiging tot het nemen van risico’s. Het type: ‘Doe maar normaal.’ William Gurstelle (onderzoeker) ontdekte echter na een omvangrijk onderzoek dat er een bepaald soort mensen rondloopt, mensen die in de zogeheten ‘Golden Third’ vallen. Hij stelt dat deze mensen, die bereid zijn méér risico’s te nemen en daarmee profiteren van kansen, het hoogst scoren op algeheel levensgeluk en voldoening.

Dit type is verre van een adrenaline junkie, en gebruiken hun gezonde verstand ten aanzien van risico’s. Ze kennen goed het verschil tussen domme roekeloze acties – met je Bugatti Chiron de top speed van 420 km willen halen op de A28, en meer verantwoorde acties, zoals een testritje op de  Nürburgring.

Faal en win

Waarom nemen we zo weinig risico’s als het meer persoonlijke vooruitgang en voldoening oplevert? Omdat we bang zijn om (schijn)zekerheden los te laten. We worden opgevoed om risico mijdend gedrag te vertonen. ‘Neem géén risico’s! Dat is dom en onverantwoord!’ Risico’s nemen heeft een wat negatieve bijklank. Waarschijnlijk omdat risico’s kunnen leiden tot falen en tegenslag. En nog steeds, ondanks dat men predikt dat het goed is om te falen, omdat je hiervan leert, meer zelfvertrouwen krijgt, groeit, wijzer wordt en wilskracht opbouwt (jongens wat een voordelen), blijven we falen (in the end) zien als iets slechts, stoms of doms.

Daarnaast is de angst om iets te verliezen (salaris, leaseauto, een okay en rustig leventje) in eerste instantie groter dan het gevoel wat erbij komt kijken als we iets ‘winnen’. Of zoals de onderzoeker Barry Schwartz aangeeft: “Loss hurts more than gain feels good.” Terwijl dit rationeel gezien niet altijd het meest logisch is…

risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

DRD4

Het vermogen en de bereidheid om risico’s te nemen is in zekere zin genetisch bepaald. Voor de geïnteresseerden onder ons: dit is het DRD4 gen, ook wel het ‘risico-gen’ genoemd. Mensen met een hoge versie van DRD4 hebben een meer natuurlijke aanleg voor het nemen van risico’s. Maar dit is géén excuus om dan te zeggen: “Ik kan er niks aan doen dat ik liever in mijn ongelukkige relatie blijf zitten want mijn DRD4 gen is niet zo ambitieus ingesteld.” Nee, de sleutel om meer risico’s te durven nemen zit in je hoofd, het is je mindset. En het gaat niet om slechts meer risico’s nemen, maar ook om betere risico’s. Risico’s die je werk, je leven, jou als persoon leuker maken.

risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

Denk & handel als een ondernemer

Wat is die mindset dan? Die van een ondernemer. Sorry, hoezo? Simpel verwoord, waar de gemiddelde persoon een behoorlijk risico in ‘iets’ ziet en daarmee denkt: ‘daar begin ik niet aan’, ziet een ondernemer een kans en gaat ervoor. De meest succesvolle ondernemers slagen omdat zij falen in het zien van gevaren die anderen wel zien. Wanneer zij die toch zien, beoordelen ze deze als minder bedreigend. Dit type gedrag (wat niet in de genen zit!) is aangeleerd gedrag. Ook wel ‘aangeleerde onwetendheid’.

Ondernemers staan niet per definitie meer open voor het nemen van risico’s dan andere mensen, zij kunnen hier echter anders naar kijken. Wanneer iemand begint met ondernemen loopt hij tegen zaken aan waar hij compleet onwetend in is (guilty). Maar deze onwetendheid zetten ze in als aanwinst; ze gebruiken hun onervarenheid als een middel om in onbekend terrein voort te bewegen (still guilty).

Wat ben ik bereid te verliezen?

Een goede manier om te kijken naar het nemen van risico’s  in je leven en op je werk is niet om te denken: “Wat wil ik hier uit halen (winnen)?”. Maar: “Wat ben ik bereid te verliezen?” Een heel andere insteek. Om meer risico’s in je leven toe te laten moet je, jezelf als het ware trainen om risico’s te negeren waar je ze ooit eerst zag en je onwetendheid (aangeleerd) te omarmen.

 risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

7 redenen om NU meer risico’s te nemen

I. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Je hebt géén idee hoe gek het voelde, maar ook hoe trots ik was toen ik mijn laptop, pasje, telefoon de hele shebang inleverde bij mijn voormalige werkgever. Okay, je hebt zojuist ontslag genomen en daarmee vaarwel gezegd tegen je financiële ‘zekerheid’, je huissleutel geef je zo aan ‘vreemden’ en vanaf nu is alles onbekend en even spannend… Hoeveel mensen durven dit? En nu ik terug ben, zoveel ervaringen heb opgedaan, mij veel sterker voel, duidelijk voor ogen heb wat ik wil en niet meer wil, kan ik zeggen (met zelfvertrouwen): “Experiment risico nemen is geslaagd.”

II. Risico’s nemen = groter levensgeluk

Zoals reeds aangegeven, vanuit de wetenschap is aangetoond dat risico’s nemen sterk geassocieerd wordt met algehele levensvreugde en voldoening. Daarnaast is het aannemelijk dat mensen die relatief zelf verzekerd zijn en zich minder snel zorgen maken, over het algemeen ook meer bereid zijn om risico’s te nemen. Daarmee gelukkiger te zijn in het leven. Het één versterkt het ander. Ben je wat onzeker? Maak je, je snel druk over dingen? Begin met kleine risico’s nemen. En als je faalt? Wees er trots op dat je het hebt gedaan, lach dan vooral heel hard om je zelf en leer.

III. Minder piekeren & kapot analyseren

We blijven zo vreselijk hangen in ‘Ja maar als ik dat doe dan gebeurt misschien dit of misschien dat.’ Het over analyseren en piekeren van ons kost A. onnodige energie (je kunt de toekomst toch niet voorspellen, dus stop er mee) & B. maakt ons eigenlijk alleen maar angstiger voor een kast vol boemannen die er niet zijn. Just do it! Daarna wordt het een eitje.

IV. Wanneer je géén risico’s neemt in je leven, riskeer je alles 

Door géén risico’s te nemen laat je, je toekomst door alles en nog wat om je heen vormgeven behalve door je eigen invloed. Wanneer je dan bijna tussen die zes plankjes ligt gaat er door je grijze hoofd: ‘Had ik maar…’

V. Zonder risico’s te nemen groei je niet als mens 

Je blijft in je comfort zone (I know) van je eigen gedrag. Het is op deze manier onmogelijk nieuwe skills aan te leren die je in staat stellen om te bloeien in het leven.

VI. Je krijgt spijt 

Punt.

VII. Hoe ouder je wordt…

Hoe minder snel je ooit nog een risico durft te nemen. Doe het nu!
risico, reden, falen, zekerheden, zekerheid, dom, faal, angst, riskeren, golden third, ondernemer, gapyear, nederland, waarom, leven, levensvreugde, levensgeluk, goed, ontwikkeling, groeien, spijt, leren, mindset, geluk, blij, happiness

“What if I fall? Oh but darling what if you fly?” (Erin Hanson)

Een prachtige en krachtige uitspraak. Ik ben niet van de tegeltjeswijsheden, maar deze zou in aanmerking komen voor een flinke badkamer tegel. Elke keer als ik ook maar denk: “Ja, maar wat nu als het niet lukt?” Dan corrigeer ik mijzelf met: “Het gaat lukken en het wordt fantastisch.” En als het dan uiteindelijk niet lukt? Dan stellen we het plan bij of bekijken we dat dan wel weer; lekker organisch net als het leven. Ik kan toch niet in de toekomst kijken, niemand niet. Maar het niet proberen is sowieso spijt krijgen (cliché). Daarom, denk niet twee keer na over het volgen van je dromen : – )

4 thoughts on “Waarom risico’s nemen je leven leuker maakt

 1. Amen! Vandaag mn ontslagbrief ingediend en over een maand begint een nieuw avontuur. Daarnaast begonnen aan een nieuwe studie. Alle “ja maars” passeerden ook mijn gedachten en toch doe ik het. Juist omdat ik voel dat ik leef. Voel dat ik dit moet proberen en het heft in eigen hand wil hebben en geen speelbal wil zijn van een organisatie. Ik geef een vaste baan op en stort me in een nieuw avontuur…lukt het niet…dan weten we dat ook weer en richten we ons weer op wat anders. 🙂

 2. Dag Jorieke,

  Wat een prachtig omschreven stuk heb je geschreven.
  Zou ik jou stukje mogen gebruiken op onze emigratie Facebook pagina?
  Wij krijgen naast leuke en kritische reacties ook veel negatieve risicomijdende. Ik heb daar nooit echt een bevredigend antwoord op kunnen geven. Ik hoor graag. Mvg, Ron

  1. Dag Ron!

   Dank voor je compliment. Je mag uiteraard dit stuk gebruiken! Ik heb je hierover even een privé berichtje gestuurd.

   Hartelijke groet,

   Jorieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *