Jouw persoonlijke businessplan – Waar sta je nu en waarom is dat zo? – Deel I

Categories Persoonlijke ontwikkeling
persoonlijk, businessplan, ontwikkelen, ontwikkeling, toekomst, keuzes, doel, doelstelling, gapyear, tussenjaar, burnout, baan, werk, ontslag, levensplan, strategie, visie, levensdoel, ambitie, scenario, vragen, levensvragen, aanpak

In deze driedelige blog hoop ik je over te halen om op een aantal druilerige herfstdagen Netflix even te laten voor wat het is en je bezig te houden (als een heel volwassen persoon die zijn persoonlijke ontwikkeling en leven zeer serieus neemt) met je persoonlijke businessplan, levensplan of hoe je het ook wilt noemen. Ehm…watte? Ja, voor sommigen klinkt dit verschrikkelijk corny of zweverig. Maar waarom zou je niet eens gaan zitten om je eigen toekomst te ‘ontwikkelen’, er meer grip op te krijgen en hierdoor wellicht betere en duidelijkere keuzes maken?  

Ondernemersplan 

Toen ik nog een grote mensenbaan had, gaf ik diverse lezingen en workshops aan ondernemers. Deze gingen over innovatie en het innoveren van hun businessmodel. Op welke wijze konden deze ondernemers er voor zorgen dat hun bedrijf over vijf jaar nog steeds bestond en relevant was? Daarbij vroeg ik hen kritisch te kijken naar diverse elementen van hun huidige businessmodel. Een paar onderwerpen:

  • Welke specifieke doelen (en waarom) heb jij afgelopen jaar voor je bedrijf gesteld? En zijn deze gerealiseerd?
  • Kun je een goed antwoord geven op de vraag: ‘Wat is het bestaansrecht van mijn bedrijf’? Wat is de toegevoegde waarde? Of ben je een van de velen? En geloof mij, heel veel ondernemers konden geen goed antwoord geven op deze vraag en dat was behoorlijk confronterend…

Na een middag worstelen met hun eigen businessmodel kwamen er geregeld ondernemers naar mij toe met een aantal terugkerende opmerkingen:

  • “Ik ben altijd zo erg met de waan van de dag bezig, dat ik was vergeten hoe mijn businessmodel eruit zag. Terwijl dit zo belangrijk is, het geeft focus en duidelijkheid”.
  • “Ik besef mij dat de doelstellingen die ik altijd had en mijn dromen, die er waren toen ik begon, nog niet allemaal heb gerealiseerd omdat ik ze uit het oog was verloren. Ze staan weer op scherp en ik ga er met mijn team voor”.

Mijn eigen plan

Toen ik bijna tegen een burnout zat vroeg ik mij af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat ik, als jong fris ding, met lieve ouders, de allerleukste man van de wereld, de hele rataplan, nu juist hier was beland? Wat was er eigenlijk terecht gekomen van de dromen die ik had toen ik begon met studeren? En hoezo waren sommige doelen die ik had gesteld totaal in de vergetelheid geraakt? En waarom deed ik eigenlijk 80% van de week iets wat ik niet leuk vond?

Dat deed mij besluiten om te gaan zitten voor project ‘Mijn leven’. Want is het niet vreemd dat we onze vakantie beter lijken te plannen (Bestemming? Hotel? Kosten vliegtickets? Etc), onze werkgerelateerde projecten bijzonder professioneel aanvliegen (Scopebepaling? Risicoanalyses, Plan van aanpak? Planning? Escalatiematrix? Evaluatie?) en ons leven, het allerbelangrijkste project, soms zo aan ons voorbij laten schieten?

Eeuh waar begin ik?  

Maar hoe pak je zoiets aan? Je kunt hier talloze boeken over lezen, het complete internet leegplukken, want er is ongelooflijk veel te vinden! Echter, om je een beetje te helpen in dit oerwoud, wil ik graag toelichten hoe ik dit zelf heb aangepakt (en dit jaar gedurende de reis wederom). In deze eerste blog, ga ik dieper in op onderstaand Blok I. In de volgende twee blogs behandel ik de overige delen. Probeer dit ook niet in één zaterdagmiddag op papier te zetten maar neem er gerust een maand voor, zodat je elke keer kunt reflecteren wat je opgeschreven hebt. Oh, en deel het met anderen! Mensen die je vertrouwt en tegelijkertijd kritisch durven te zijn. Bijzonder waardevol.

De drie ‘blokken’

Blok I (deze blog) Waar sta je nu en waarom is dat zo? Je kunt heel erg leuk doelen gaan stellen voor je zelf, maar als je geen inzicht krijgt in waarom zaken in het verleden niet zijn gelukt, val je wellicht in dezelfde valkuil. Bij gebrek aan een betere term, noem ik dit een “nulmeting”. Dit stelt in je staat om het juiste ambitieniveau is van je ‘businessplan’ vast te stellen.

Blok II – Jouw ‘Big Hairy Audacious Goal’ (BHAG) Ik hoor je denken, kan het nog erger? Jup. Ik heb de term ook niet verzonnen, maar het principe achter deze verschrikkelijke management guru term werkt top. Zowel voor ondernemers (zelf getest) als voor je eigen leven. Het idee? Je zet een groots (Big), zeer inspirerend en verre van suf (Hairy), brutaal / gedurfd (Audacious), doel (Goal) neer voor jouw leven. Je moet er een beetje het gevoel van krijgen: “Dat lukt mij nooit”. Maar dat geeft niet. Het gaat erom dat het je inspireert en motiveert om dat doel na te streven.  

Blok III – Hoe ga je jouw ‘BHAG’ bereiken? Een bedrijf stamp je ook niet in één dag uit de grond. Jouw ‘lifegoal’ al helemaal niet. Maar hoe ga je in vredesnaam dat ambitieuze doel bereiken? Simpel. Je strategie. Door je BHAG (‘bee-hack’…) behapbaar te maken en op te breken in kleinere doelstellingen. Door te kijken wie of wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken.

Aan de bak! Put your ego aside en vanaf nu pennen maar!

Waar sta je nu en waarom is dat zo?

Afijn, je ‘nulmeting’ dus. Pak een schrijfblok en een pen (ja, oldschool), zet je telefoon op stil, installeer je zelf er eens goed voor en neem de tijd voor onderstaande veertien vragen. Sommige vragen zijn voor de één relevanter dan voor de ander. Mocht je echt niks met de vraag kunnen. Geen probleem. Probeer te beantwoorden wat je kunt.

De vragen

I. Wat vind ik leuk om te doen?

Stel een stopwatch in op 6.5 minuut en schrijf, zonder onderbrekingen, op wat je leuk vindt om te doen. Stop niet met schrijven (belangrijk!). Maak je geen zorgen over die 6.5 minuut, want gedurende het schrijven merk je dat je verbanden en relaties legt.

II. Wat vind ik niet leuk (om te doen)?

Zelfde idee. Stel je stopwatch in op 6.5 minuut en begin met schrijven. Denk ook aan wat (of misschien wel wie…) er voor zorgt dat je wordt belemmerd in de dingen die je graag doet? Welke factoren zorgen ervoor dat jij uit balans raakt? Is er een patroon? Welke veelvoorkomende zaken zorgen ervoor dat jij energie verliest?

Bijvoorbeeld: elke dag drie uur forenzen, mijn huidige baan, conflicten met anderen, vriendin C. die eigenlijk een trut is, Ik wil altijd leuk gevonden worden en dat kost energie… etc.

III. Als ik later oud en grijs ben, wat is dan het meest verschrikkelijk denkbare scenario wanneer ik op mijn leven terugkijk?

Bijvoorbeeld: ik heb mij 40 jaar uit de naad gewerkt voor mijn baas en toen kreeg ik als dank een zilveren gegraveerde vulpen bij mijn afscheid en nu zit ik achter de geraniums.

IV. Beschrijf wat je hebt bereikt op het gebied van:

…Relaties (vrij als een vogel, vriend, echtgenote, 20 exen).

…Financieel (Spaargeld? Schuld? Hypotheek? Salaris?).

…Carrière (Stappen gemaakt? Doe ik wat ik leuk vind?).

…Familie & Vrienden (Fijne mensen om mij heen? Band met mijn ouders?).

…Maatschappelijk (Ooit ingezet voor een ander? Het milieu?).

Wat vind je hiervan? Ben je tevreden / gelukkig? Kan het anders? Kan het beter? Is het confronterend?

V. Welk type (terugkerend) gedrag van jezelf vind je irritant en staat je in de weg? En waarom vertoon je dit gedrag? (Het is mogelijk dat je dit bij vraag 2 al hebt beantwoord).

Bijvoorbeeld: Ik doe eigenlijk altijd waar ik zelf zin in heb en vind het lastig om rekening te houden met anderen. Of, ik laat altijd alles en iedereen maar over mij heen walsen op werk.

VI. Welke dromen en doelen had je voordat je begon met je eerste serieuze baan? Wat is hier van terecht gekomen en waarom is dit wel / niet gelukt?

Bijvoorbeeld: ik wilde journalist worden en schrijven voor de New York Times, ik wilde voor ik 30 werd een heel erg lange reis maken in mijn ééntje.

VII. In hoeverre heb jij je de afgelopen twee jaar beziggehouden met je persoonlijke ontwikkeling? En waarom heb je dit wel / niet gedaan?

Bijvoorbeeld: Veel boeken lezen met de focus op persoonlijke ontwikkeling, een cursus origami vouwen, bewust bezig zijn met het ontwikkelen van bepaalde skills.

VIII. Waarin vind jij dat je echt beter bent dan anderen in je directe omgeving, privé / werk?

Bijvoorbeeld: enorm stressbestendig, goed kunnen debatteren, visionair etc.

IX. Waarin zou je beter willen worden en waarom? Wat zijn jouw uitdagingen?

Bijvoorbeeld: minder conflictmijdend en meer adrem kunnen reageren. Ik moet vaker en sneller mijn mening klaar hebben.

X. Waarvan kun jij ’s nachts wakker liggen?

Bijvoorbeeld: schulden, werk, relatie etc.

XI. Wat zou ik tegen mijn jongere ik zeggen op de momenten dat ik voor bepaalde keuzes stond?

Bijvoorbeeld: ik had toen sorry moeten zeggen tegen X en mijn ego opzij moeten zetten. Ik had toen voor die studie moeten gaan in plaats van wat mijn ouders van mij vroegen

XII. Wanneer heb je voor het laatst iets gedaan wat echt buiten je comfort zone was, waarvoor je een drempel over moest?

Bijvoorbeeld: een presentatie gegeven voor 35 man, in het vliegtuig gestapt etc. 

XIII. Maak een ‘mindmap’ met zaken waar jij gelukkig en blij van wordt en energie van krijgt.

persoonlijk, businessplan, ontwikkelen, ontwikkeling, toekomst, keuzes, doel, doelstelling, gapyear, tussenjaar, burnout, baan, werk, ontslag, levensplan, strategie, visie, levensdoel, ambitie, scenario, vragen, levensvragen, aanpak

XIV. En als je al het bovenstaande hebt beantwoord rest er één simpele vraag: Ben je gelukkig?


Zo dan… Een hele reeks vragen en er zijn ongelooflijk veel meer dingen die je aan je zelf zou kunnen vragen maar dit lijkt mij voor een druilerige zaterdagmiddag wel voldoende.

Mocht je nou echt zoiets hebben van, ik snap het niet, ik wil hier meer over weten. Let me know! Je kunt een reactie achter laten of een mailtje sturen via het contact formulier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *